Nizzai cukkíni

2010.07.05. 08:00

Az egyik zöldség, ami miatt úgy döntöttem, hogy ha egyszer lesz kertem, mindenképpen lesz benne hely a zöldségeknek, az a cukkíni. Cukkíni és cukkíni között ugyanis óriási különbség van, és a magyar cukkínitermesztési szokásokkal nem igazán vagyok kibékülve.

 

Mindenek előtt Magyarországon az a szokás, hogy a cukkínit úgy nevelik, mint a tököt: jó nagyra, hogy ha valakire ráesik, hát az ottmarad. Pedig a cukkíni igazából picinek finom, amikor még éppen, hogy elkezd nőni, a magok picik és gyakorlatilag eltűnnek benne. Akkor, amikor még csak alig 20-30 dkg. Persze értem én, hogy ha valamit kilóra árulok, akkor jobb, ha másfél kilót nyom, de a különbséget zongorázni lehetne.

A másik dolog, amit nem szeretek, hogy gyakorlatilag csak egyfajta cukkínit termelnek, a sötétzöld, Black Beauty névre hallgató fajtát, ami leginkább főzni jó. Pedig a cukkíniknek rengeteg hihetetlen izgalmas fajtája van, egyesek kifejezetten salátákba valók, így pl. a sárga variációk, mások pedig tölteni vagy lereszelni, esetleg savanyítva eltenni, mint pl. a nizzai, vagyis kis kerek.

A cukkíni nevelése igényel némi odafigyelést, mert vannak igényei a növénynek. Az első dolog, amire figyelni kell, hogy ne használjunk az ültetéshez olyan magot, amit a kertben termett cukkíniből tettünk félre. Az ilyen magok nem megbízhatóak, hogy mi fog belőlük teremni, mivel a cukkínit miden hasonló növény, így pl. a tök is beporozza, az utód pedig vegyíti majd a két szülő génjeit, ráadásul jellemzően a rosszabbakat. Vegyünk inkább fajtatiszta magot a boltban, 100-200 forintot megér, és egy tasakban annyi mag van, hogy az egész utcát beültethetjük vele.

A másik, hogy lehetőleg neveljük elő palántának a cukkíniket. El lehet ültteni magát a magot is, közvetlenül a földbe, de az lassabban fejlődik és sokszor nem kel ki. Egy napos ablakpárkányon, kis ültetőcserepekbe (vagy tejfölöspohárba) elültetve pár nap alatt kikel, és ha megjelenik az első két rendes levél, kiültethetjük őket. Érdemes várni az egésszel május elejéig, hogy igazán jó és fagymentes legyen az idő.

A kiültetésnél figyeljünk arra, hogy a cukkíni szereti a fényt, a meleget, a gazdag talajt és a sok vizet. Ha ezeket megkapja, annyit terem, hogy csak győzzük leszedni és megenni. A cukkíni nem kúszik és nem is mászik, hanem úgymond "guggon ül". Ez azt jelenti, hogy alapvetően egyhelyben marad, de ahogy növekszik, egyre nagyobb leveleket hoz és egyre több helyet igényel. 50 centinél semmi esetre se ültessük őket közelebb egymáshoz.

A cukkínit könnyen megtámadhatják gombabetegségek, különösen az öreg leveleket, illetve nyár végén már általában az egész növényt. Ezeket a leveleket szedjük le, ne tegyük a komposztba, hanem dobjuk ki, de hacsak nem nagyon elterjedt a fertőzés, nem érdemes vele foglalkozni, mivel a növény termőképességét nem befolyásolja. A cukkíni ugyanakkor - hacsak nem rezisztens fajtát ültettünk - fogékony a mozaikvírusra, ami tönkreteszi a leveleket és a termést is. Leginkább levéltetvek terjesztik. A fertőzött növényt hamar szedjük ki és égessük el vagy dobjuk ki, mivel nincs rá orvosság, a növény előbb-utóbb tönkremegy és a termés is ehetetlen lesz. A legjobb védekezés ellene, ha rezisztens fajtát veszünk, vagy ha sarkanytyúvirágot ültetünk a cukkíni mellé. Ez utóbbi magához vonzza a tetveket.

Kiültetés után a cukkíni szép lassan növekedésnek indul, majd előbb-utóbb virágot hoz. A hímivarú és a nőivarú virágok jelentősen eltérnek egymástól. Az egyik, hogy a nőivarú virágok tövén ott ül maga a pici cukkíni, ami növekedésnek indul, amikor megtermékenyül, míg a hímivarú virágok csak egy hosszú szár végén nyílnak. Mind a kétféle virágra jellemző, hogy csak egyszer nyílnak és csak nagyon rövid ideig, kora reggeltől kb. délelőtt 10 óráig. Ha eddig nem termékenyül meg a nőivarú virág, akkor elfonnyad és leesik. Ezért cukkínit mindig egyszerre többet érdemes ültetni, mivel nagyon fontos, hogy nyíljon hímivarú virág, amikor a nőivarú kinyílik. Ha nem akarjuk a véletlenre (rovarokra) bízni a beporzást, magunk is elvégezhetjük a beporzűs nemes feladatát, ehhez egy külön erre a célra használt ecsettel szedjük le a virágport a hímivarú virágról és alaposan kenyjük be vele a nőivarút.

Ha a nőivarú megtermékenyül, a kis cukkíni a virág alján növekedésnek indul és kb. 5 nap - 1 hét alatt eléri azt a méretet, amikor érdemes leszedni. Csak akkor hagyjuk megnőni jobban, ha tölteni akarjuk, vagy ha hamis citromlekvárt szeretnénk készíteni. A leszedett cukkínit hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.

És akkor lássuk, mi is készülhet a cukkíniből egy meleg nyári napon.

Ha egyszerre sok hím virág nyílik, és nem nyílik női, akkor szedjük le őket még reggel, tegyük be a hűtőbe, majd délben vagy este sörtésztába forgatva bő olajban süssük ki őket, isteni falatokat kapunk, melyek egy könnyű saláta mellé, pici majonézzel igazi nyári élményt kínálnak a hobbikertésznek. Sörtésztában egyébként kisebb cukkíniket is ki lehet sütni, ekkor esetleg hosszában vágjuk félbe.

Ha van egy nagyra nőtt cukkínink, ami már nem olyan zsenge, csinálhatunk hamis citromlekvárt belőle. Ehhez pucoljuk meg és magozzuk ki a cukkínit, kockázzuk fel, mérjük le. Pároljuk meg egy pici vízben a cukkínit (csak nagyon kicsi vízben), majd főzzük össze a cukkíni súlyával megegyező mennyiségű cukorral és daraboljunk bele a cukkíni kilójánként egy meghámozott citromot (ha biocitrom, akkor alapos mosás után a héját is beletehetjük, ettől kellemesen kesernyés lesz). Ha szeretjük a pikáns dolgokat, a végén belereszelhetünk egy pici gyömbért is, de ez nem fontos. Még forrón előre kimosott és kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk és dunsztba tesszük.

Ha pedig éppen egy nyárias tésztaételre vágyunk, készítsünk mondjuk egy tejszínes-cukkínis tésztát.

Tejszínes-cukkínis tészta (4 személy részére)

Hozzávalók: 1 zacskó durumbúzából készült tészta (lehet penne, spagetti vagy farfalle), 2 kisebb cukkíni (kb. 20-25 dkg/db), egy kis doboz főzőtejszín, egy gerezd fokhagyma, két kanál olaj, só, bors, reszelt sajt ízlés szerint. Elkészítési idő kb. 30 perc.

Rakjuk fel a fizet forrni egy kanál sóval, fedjük le. Ha felforrt, dobjuk bele a tésztát, keverjük meg, majd 3 perc forrás után zárjuk el és fedjük le, amíg megpuhul. A mártáshoz reszeljük le a cukkínit, sózzuk be, majd nyomkodjuk ki a levét. A kevés olajon (nem oliva, hanem sima olaj, ha esetleg válogathatunk, akkor mogyoró) futtassuk meg a felaprított fokhagymát, dobjuk rá a reszelt cukkínit és pár percig kevergetve pároljuk. Ha már nem nagyon van leve, öntsük fel a tejszínnel, borsozzuk meg és pároljuk kb. 3 percig. A tésztát szűrjük le, tegyük tányérra, kanalazzunk rá a szószból és rakjunk a tetejére tegyünk reszelt sajtot, ha úgy szeretjük. Melegen fogyasszuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr712123990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeTrend 2023.12.29. 09:16:30

További cukkini fajták, amelyek szintén nagyon ízletesek->kerteszkedj.hu/cukkini-fajtak/
süti beállítások módosítása