Ha az ember kezébe vesz egy könyvet vagy egy újságot, ami a kiskerti növénytermesztésről szól, 99% az esélye, hogy a paradicsomnevelésről megtudja, hogy az a legegyszerűbb dolog a világon, igazából azzal érdemes kezdeni és hasonlók. Nos, ezzel nagyon tudok vitatkozni. Szerintem paradicsomot nevelni kihívás (és akkor ez most egy erős understatement volt). 

Ha csak arra gondolok, hogy a két kezemen nem tudom megszámolni, hány hiánybetegsége, kórokozója, kártevője van, hogy milyen végtelenül érzékeny a nedvességre, a talajra, a hőmérsékletre, azt kell, hogy mondjam, hogy komoly elhatározás és kitartás kell a paradicsomneveléshez. Az érme másik oldalán pedig ott van a gyümölcs, ami mindezért kárpótolja az embert.

Ez a bejegyzés egy sorozat első darabja szeretne lenni, amiben tippeket szeretnék adni a paradicsomneveléshez - annak előre bocsátásával, hogy magam is folyamatosan pallérozom ezt a tudást.

1. tipp: Ültessünk többféle fajtát

A paradicsomokat színük, formájuk, méretük, húsosságuk, érési idejük, nevelési módjuk alapján rengeteg kategóriába sorolhatjuk. Ha van otthon hely, figyeljünk arra, hogy legalább négyféle paradicsomot ültessünk: egyet friss evésre (pl. Kecskeméti III), egy koktél méretűt (pl. sweet million), egy szárítani/befőzni valót (pl. san marzano) és egy főznivalót (pl. pantano di roma). Ha több helyünk van, a friss fogyasztásra való és a koktélparadicsomból érdemes egy-egy sárga fajtát is ültetni (pl. golden boy), a befőzőből pedig mondjuk valami zöldet (pl. green zebra).

2. tipp: Figyeljünk a növény érési idejére, növekedési típusára

A paradicsomfajták kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy mikor teremnek és mennyi helyet foglalnak el a kiskertben. A paradicsomok érési idejük szerint korai és kései, növekedési habitusuk szerint pedig folytonnövő (más néven nem determinált vagy kordonos) illetve bokor (más néven determinált) lehetnek. Koktélparadicsimoknál szokás még csüngő fajtákról is beszélni, ezek leginkább a determinált növekedésű paradicsomok tulajdonságaival rendelkeznek, de ámpolnában is jól nevelhetőek.

A korai paradicsomok elsősorban július-augusztusban, egyes nagyon korai fajok (pl alaskan fancy) akár júniusban teremnek, a késői fajok pedig leginkább augusztusban, szeptemberben. Az érési idő nem befolyásolja a mag elültetésének az idejét, ami március, esetleg április első fele. Én szabadföldbe a korai fajtákat javasolom, mert azok egy hidegebb június után is biztosan teremnek.

A kordonos változatok kevesebb helyet foglalnak el a földön, de komoly támasztékot igényelnek, míg a bokrosodó változatok kevésbé nőnek nagyra, de támaszték nekik is kell, különben a termés lehúzza az ágat a földre, ahol könnyen megrohad.

3.tipp: Adjunk helyet a magoknak

A paradicsom magjai elég nagyok (még a koktélparadicsomoké is), hogy önálló kis cserepekbe (pl. pici tőzegcserép), modulokba vessük őket. Ha tudunk tápkockát készíteni,akkor abba is ideális. Törekedjünk arra, hogy ne kelljen pikírozni, mert a paradicsomot nagyon megviseli, hetekkel visszaveti a fejlődését. A magot palántaföldbe ültessük, nem kell mélyre, éppen csak takarja egy pici föld. A földet előre nedvesítsük át, és utána ültessük bele a magot. Én egy modulba csak egy magot szoktam ültetni és nem nagyon okoz gondot. Ha valaki nem bízik a magokban, akkor ültethet kettőt, és csírázás után a gyengébbet kiegyelheti (vagy átültetheti, ha mind a kettő nagyon életképes).

4. tipp: Folyamatosan tartsuk ideálisan a körülményeket

A paradicsom jól, megbízhatóan csírázik, 1-2 hét kell a sziklevelek megjelenésének, az első rendes levelek pedig kb. 3 hét után jelennek meg. A csírázáshoz 18-20 °C kell, sok fény (csírázásig nem kell direkt napfény) és pára. A direkt fény ugyanakkor különösen fontos a csírázás után, hogy a növények ne nyúljanak meg. A túlzottan megnyúló növények legyengülnek, lelassul a növekedésük és fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Csírázás után is figyeljünk a hőmérsékletre, a nedvességre és a párára. Bármilyen meglepő lehet, de az, hogy a paradicsom mennyit fog virágozni és ebből következően teremni, már az első rendes levelek fejlődése során eldől. Ha a növény ebben az időszakban kűzd a fejlődésért, akkor a kevesebb, de biztosabb termést fogja választani.

5. tipp: A kiültetést nem érdemes elsietni

A paradicsom fagyérzékeny. Kevésbé érzékeny a hideghullámokra, mint pl. a paprika vagy a padlizsán, de egy enyhe fagy is elviszi a növényt. Így amíg a fagyveszély el nem múlik (átlag április második fele), ne nagyon ültessük ki a szabadba. Ha kiültettük és hideg éjszakát jeleznek (fagyosszentekre figyeljünk), takarjuk be a növényeket. Ilyenkor jó szolgálatot tud tenni a papírból hajtogatott tölcsér, a levágott végű üdítős/ásványvizes palack vagy ha el vagyunk eresztve, a külön erre a célra árult műanyag/üveg harang vagy fóliaalagút.

+1. tipp: A paradicsommal együtt neveljünk neki társakat is

A paradicsom növekedését pozitívan befolyásolja, ha mellette olyan növények vannak, amik nem veszik el az életterét és a tápanyagát, de árnyékolják körülötte a talajt vagy elvonják a kártevőit. Ezeket a növényeket jellemzően a paradicsommal egy időben kezdjük el nevelni. A paradicsom gyökerei nem mennek mélyre, inkább a talaj közelében terülnek, így pl. kiváló társa lehet a saláta, ami takarja a gyökerét, de mivel neki magának inkább lefelé törő gyökere van és nem is túl tápanyagigényes, nem zavarja a paradicsomot. Hasonlóan jó hatással van a paradicsomra, ha bazsalikomot ültetünk köré, ez ugyanis a kártevők ellen hatásos – ez a bazsalikom azonban nem lesz olyan szép, mint ha önálóan termesztenénk, így ha a levelét is fogyasztani akarjuk, azt külön ültessük. Virágnak sarkantyúkát érdemes nevelni a paradicsom mellé, ez takarja a gyökerét és elvonja a kártevőket, elsősorban a tetveket (bár őszinte leszek, én tetves paradicsomot még nem láttam, szerintem a szőrős szár elriasztja őket).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr394284483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barthadici 2013.09.03. 21:40:48

Sziasztok, segitseget kerek. Most koltoztunk kertes hazba, van egy 7 honapos kisfiam, aki most kezd ismerkedni az izekkel. Szeretnek neki es csaladomnak friss, finom esbio zoldseget termeszteni, de igy szeptember elejen fogalmam sincs mihez kezdjek. Mit ultethetnek es hogyan? Jovore magasagyassal probalkoznek, de most csak ugy á la nature :), a talajba. Tudtok segiteni? Koszonom elore is.
süti beállítások módosítása