Nyugat-Európában, elsősorban Angliában már régóta nagy mánia a távol-keleti, elsősorban a japán és kínai zöldségek ültetése a kiskertben. Nálunk szerintem ez az őrület a legtöbb esetben nem terjed túl a kínai kelnél, de méretei miatt az sem igazán kiskerti növény.

Ebben a bejegyzésben és folytatásában szeretnék bemutatni néhány kiskertbe való és nálunk is igen jól fejlődő távolkeleti növényt, aminek bárki helyet találhat a kiskertben és a tányérján.

Az első részben a mizunát és a mibunát mutatom be. Minkét növény keresztesvirágú (káposztaféle), mérete pedig egy salátáé. Mindkettő kiváló helykitöltő, gyorsan fejlődik és hálás.

A mizuna

A mizuna egy erősen szeldelt, hegyes levelű, hihetetlenül gyorsan növő levélzöldség. Mint minden káposztaféle, szereti a jó talajt és a sok tápanyagot. Levelei csípősek, karakteresek. A növény akkora, amint egy jól megtermett saláta, a levelek lazán állnak, terülnek. Ha akarjuk szedhetjük levelenként, ha kell a hely, akkor pedig egyben kiszedhetjük. Nyersen és kis olajon megfonnyasztva is fogyasztható. Salátába, szendvicsbe néhány levél elég, több elnyomná a többi ízt. Olajon pár perc alatt megpárolva, más zöldségekhez keverve színes színfoltot ad, kiválóan passzol grillezett szárnyasokhoz, halhoz.

Jól palántázható, szaporítótálcára vetve egy hideg üvegházban gyors fejlődésnek indul, vetés után kb. 3 héttel már kiültethető és további három hét múlva fogyasztható. Kora tavasztól vethető, de a fagyoktól érdemes fátyolfóliával védeni. Fontos a folyamatos, jó vízellátottság, ami megakadályozza a felmagzást. A meleget, ha elég a nedvesség, jól tűri. Kártevői elvben megegyeznek a káposztafélék kártevőivel, de a levelek erős íze - a rukolához hasonlóan - sok alap kártevőt távol tart.

A mibuna

A mibuna levelei kicsik, kerekek és hosszú, húsos nyélen kapnak helyet. A nyél nem fásul. A levelek körkörösen, felfelé-kifelé állnak, a növény egy saláta méretű tölcsérre emlékeztet, a belső levelek nyele egészen pici, a szélen lévők pedig hosszabbak. A leveleknek kellemes, lágy íze van. Kevésbé nyersen, inkább picit megfonnyasztva fogyasztandóak. Pár perc egy forró olajjal kikent serpenyőben és a nyél kellemes, picit roppanós, picit krémes állagot vesz fel. Remek kísérő grillezett ételekhez, de akár egy zöldség vagy húslevesbe (vagy valami keleties levesbe, raguba) is finomak, ha a főzés végén tesszük bele őket, hogy ne főzzük szét.

Ő is jól palántázható, nagy tápanyag és vízigényű káposztaféle. Fejlődése a mizunánál lassabb, de még így is rendkívül gyors, kb. 60 nap. A kártevőkre némileg fogékonyabb, mint a mizuna, főleg a csigáktól óvjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr244500100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacs05 2012.06.01. 21:53:37

Szia!
Én is szeretek új dolgokat kipróbálni de még külföldről sosem rendeltem tudsz nekem segíteni? ( amit eddig ültettél szedtél magot?)

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.06.04. 15:30:30

@takacs05: Két korábbi bejegyzésemben találhatsz megbízható külföldi oldalakat, ahonnan érdemes rendelni. Az elültetett növényekről nem szoktam magot gyűjteni, vagy azért, mert F1 fajták, vagy azért, mert keresztmegtermékenyítés miatt nem garantálható a mag fajtatisztasága, vagy azért, mert olyan növény, aminél nem várom meg a felmagzást/beérést (kicsi a kiskert, kell a hely). Egyedül heirloom paradicsomok esetében gondolkodtam el a dolgon, de mivel annyi mag van egy tasakban, hogy évekre elég, igazából nem erőltettem a dolgot.
süti beállítások módosítása