Itt az Újév és Újévkor sokan szoktak megfogadni valamit, és egy kiskertes miért lenne kivétel. Az újévi fogadalmak ugyanakkor általában nem igazán arról híresek, hogy sokáig megtartanák őket, aminek persze az az oka, hogy az emberek olyasmit fogadnak meg, ami hosszú ideig tartó elkötelezettséget igényel, vagy aminek csak hosszú idő után látszik meg a hatása, és így az embernek elmegy a kedve tőle. Ugyanakkor az újévi fogadalmak igen fontosak, hiszen az Újév tényleg egy jó alkalom arra, hogy valamit elhatározzunk és végigcsináljunk.

Ezért fontos, hogy olyasmit határozzunk el, ami nem igényel világmegváltást, nem igényel több időt / energiát / akaraterőt / pénzt, mint amit rá tudunk fordítani. Nem érdemes elhatározni, hogy "idén nem fogom hagyni, hogy kiégjen a fű", mert amikor júliusban és augusztusban hetekig 40 fok van, a Duna összes vize sem lesz elég a locsolásra. Az sem feltétlenül kivitelezhető, hogy "idén nem fogom hagyni, hogy a gaz mindent elborítson", mert bármikor jöhet egy munka, sűrű időszak, ami miatt az ember nem jut ki egy hétig a kertbe, vagy esetleg elutazik szabira és habár a szomszédot jó esetben meg lehet kérni arra, hogy locsoljon, arra már nem igazán, hogy gazoljon is helyettünk.

Ezért íme néhány olyan újévi fogadalom, ami közül bártan választhatunk egyet, mert elég különlegesek és mégis egyszerűen valóra válthatóak, így nemcsak újévi fogadalmunk, de újévi sikerélményünk is lesz.

 1. Az idén ültetek valami különlegeset

 A legtöbben évről évre ugyanazt ültetjük a kiskertbe, ami egyrészről persze jó, hiszen, megfelelő tapasztalattal rendelkezünk, tudjuk, mit, hova és hogyan. Ugyanakkor a kiskert remek hely arra, hogy valami izgalmasat is kitaláljunk. Választhatunk sok zöldség közül, vannak olyanok, amik különlegesek, de nem igényelnek extra törődést (pl. paszternák, mángold, rebarbara, cukorborsó, dísztök, lóbab), míg mások nemcsak maguk különlegesek, de az igényeik is (pl. physalis, édesburgonya, hajtatott cikória).

2. Idén ültetek egy-két hagyományos magyar fajtát

A hagyományos magyar fajták - akár elhisszük, akár nem - visszaszorulóban vannak. Ennek sok igen egyszerű oka van, melyek közül az egyik leggyakrabban hallatott érv az, hogy "nem elég piacosak", vagyis nem elég egyformák, nem megfelelő ideig állnak el, kisebb a hozamuk és érzékenyebbek a betegségekre. A kiskert azonban nem a piacosságról szól. Itt igenis helye van a hagyományos fajtáknak, Lehet, hogy több törődést igényelnek és a végén a hozam nem lesz annyi, mint várnánk, vagy nem lesz olyan egyenletes a termés, de ezért kárpótol minket az, hogy az ízük jellemzően messze jobb, mint a tömegfajtáké, és az, hogy egy hagyományos magyar fajta jobban tud alkalmazkodni a magyar időjárási sajátosságokhoz, mint pl. egy holland. Nem kell túlzásokba esni, elég egy, esetleg két hagyományos fajta, pl. egy paradicsom vagy paprika és egy borsó vagy egy tarlórépa.

3. Idén megéleztetem a késeket, ollókat, lecserélem a kerti szerszámok nyelét

A kerti szerszámok a legtöbb kiskertes számára nem csupán egyszerű használati tárgyak, a kedvenc ásó, a jó öreg metszőolló, a nagypapa kacorkése sokunk számára mintegy fizikai megtestesülései annak a tapasztalatnak, amit használtukkal megszereztünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megfelelően ápolnánk őket. Idén, még mielőtt beindulna a nagyüzem, vigyük el a késeket, ollókat egy élezőhöz és élezzük meg őket, ellenőrizzük a szerszámok nyelét és ha úgy látjuk, hogy korhadtak, repedtek, akkor ne sajnáljuk újra cserélni őket. Jobban fog menni a munka, ha a kalapács nyelét nem kell megigazgatni minden harmadik cspás után, ha az ásó nyele nem törik el a második ásónyomnál, mert a korhadt fa nem bírta tovább, vagy ha a metszégi felület szép sima és egyenletes, mert az olló pontosan vágta.

4. Idén gyűjteni fogom az esővizet

Tessék elmenni a gazdaboltba és venni egy méretes hordót (min. 120 liter, a kisebb nem praktikus, mert nem fér bele a szájába a vödör) és beállítani a csatorna alá. Lehet, hogy idén épp olyan nyarunk lesz, hogy egyszer sem kell locsolnunk, de sokkal valószínűbb, hogy sokszor fogunk a locsolókannáért / vödörért nyúlni. És akkor egyrészről olcsóbb, másrészről a növényeknek is jobb az esővíz, mint a csapvíz.

5. Idén előre megtervezem az ágyásokat

A kiskert  általában erősen limitált helyet biztosít a többszáz zöldségfajtának, aminek minegyiknek szeretnénk helyet szorítani. Ezért különösen fontos, hogy elővegyünk egy füzetet és megtervezzük az egyes ágyásokat, az egyes egymást követő növényeket. Így is kevés lesz a hely, és így is azon fogunk gondolkozni, hogy mit hova tuszakoljunk be, de legalább lesz egy tervünk, mit mi, az időjárás vagy az élet felülírhat.

+1. Idén elolvasok egy kertészkedős könyvet

Érdemes még most, a téli hónapokban időt szánni arra, hogy elolvassunk egy könyvet, hogy inspirációt merítsünk belőle, vagy választ keressünk egy-két kérdésre, amire már az elmúlt években szerettünk volna választ kapni. Nem feltétlenül kell elmenni egy könyvesboltba vagy az interneten bújni a könyváruházak kínálatát, néha igazi gyöngyszemekre lelhetünk a helyi könyvtárban is, aminek önmagában is van egy varázsa és olcsóbb is. Persze ha épp egy új kiadványra fenjük a fogunkat, akkor a könyvesbolt a legjobb választás, saját tapasztalatom az, hogy a könyvtárak készletei általában a legalább három éves könyvekre korlátozódnak.

Jó választást, sok kitartást hozzá! Aki gondolja, ossza meg másokkal és velem is az újévi fogadalmát a kommentekben. Remélem, az idén is olyan bejegyzéseket fogok tudni írni, amikre sokan lesznek kíváncsiak és még sokat találkozunk a blogon. Boldog Új Évet Mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr494986889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pindi 2013.01.02. 00:12:02

És Ön ezek közül mit választ, kedves Kiskertes?

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.01.02. 20:47:32

@Pindi: Én szeretnék egy-két ritka fajtát kipróbálni, pl. fehér és fekete gyökeret, a paradicsom és paprika pedig magyar fajta lesz. Emellett rendeltem pár új könyvet is, amit szeretnék elolvasni, bár ha csak az egyikre lesz időm, az is eredmény lesz.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.01.04. 09:26:11

@Pindi: És nyelet is cserélek, mivel tegnap sikeresen eltörtem az ásó tökéletesen elkorhadt nyelét, amikor megpróbáltam egy kisebb gödröt ásni.
süti beállítások módosítása