20-40-60 februárban

2013.02.19. 16:10

Itt a február vége, és habár most éppen megint havazást vagy legalábbis havasesőt mondanak a meteorológusok, az időjárás egyre inkább barátságos kezd lenni, ami felébreszti az emberben a kertészkedési vágyat. Lássuk, mit lehet ilyenkor tenni, ha van 20, 40, vagy éppen 60 percünk.

20 perces feladat összeszedni a kiskertből a tél során odahordott szemetet, ágakat, összehúzni a leveleket. Vegyünk egy zsákot és horjuk bele az összeset, és dobjuk ki. Ne akarjuk most rárakni a komposztra, mert ilyenkor nem hordunk új anyagokat oda. Inkább fordítva, lásd 40 perces feladatot.

40 perces feladat a komposzthalom aljáról kiszedni a kész komposztot és ráhordani, majd alaposan bedolgozni a talajba (kb. egy talicskányi 10 m2-re). Először menjünk végig az ágyáson és távolítsunk el minden növényi maradványt és gazt. Ne ássuk mélyre a komposztot, csak oszlassuk szét a tetején és laza mozdulatokkal, akár csak kapával is forgassuk be. Utána a kész ágyást a vetésig takarjuk fátyolfóliával, hogy melegedjen.

60 perces feladat a kis kerti üvegház/fóliasátor kitisztítása. Nézzük végig az alumínium profilokat, szedjük ki a benne áttelelő rovarok bábjait, lárváit. Mossuk le az oldalfalakat, ajtókat (kívülről is). Ellenőrizzük az ajtók és az ablakok megbízható működését, jó záródását. Ha valahol hiba, lyuk van, javítsuk ki. Töröljük át a polcokat, tartókat. Tisztítsuk ki az ágyásokat, ássunk be érett marhatrágyát. Mivel az üvegházban nagyon meg tud ülni a bomlás során felszabaduló gáz, ne rakjunk ide éretlen trágyát vagy komposztot, büdös lesz és párát okoz. A komposztot a kinti ágyásokba, az éretlen trágyát a melegágy alá, fűtésnek ássuk be. Ha az előző évben a növényeket sok gombás, baktériumos megbetegedés támadta, érdemes egy fertőtlenítést is csinálni, erre használhatunk pl. lemosó permetezéshez használt rezes-kénes permetet, magas higításban.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr295092374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása