A rebarbara helye

2010.06.08. 11:55

Valamikor sok-sok évvel ezelőtt, amikor apám a külkerre járt, egy vizsgán megkérdezték tőle: "Mondja Fiam, tudja mi az a rebarbara?" És apám rögtön válaszolt: "Az kérem egy bokor, amin pici piros bogyók teremnek." Mire az újabb kérdés: "Mondja Fiam, látott már Ön rebarbarát?"

 

Ezt a történetet sokszor hallottam gyerekként, de rebarbarával sehol nem futottam össze. Egészen addig, míg sok-sok évvel ezelőtt anyósom (aki akkor még nem volt az) lelkesen mutatta a kertjében a fura növényt, a zöld levelekkel és piros nyéllel, hogy hát az kérem rebarbara. Arra hamar rájöttem, hogy a rebarbara finom és sok remek sütit, szószt lehet készíteni belőle. Így nem is volt kérdés, hogy amikor megcsináltam a kiskertet, a rebarbarának is kellett helyet találni. Mégpedig nem is keveset, a rebarbara ugyanis nagy. Méghozzá nagyon.

Rebarbarát nem szokás magról ültetni (bár lehet, szinte bármelyik boltban van belőle), mert nagyon lassan nő meg. A rebarbarát ősszel, tőosztással a legjobb szaporítani, ez magának az anyanövénynek is jót tesz. Ha valakinek van, érdemes megkérdezni tőle, nem akar-e adni egy darabot ősszel.

A kertben szemeljünk ki neki egy nyugis sarkot, lehetőleg ne teljes árnyékban. Olyan helyet keressünk, ahol nem nagyon akarunk mást nevelni és békén tudjuk hagyni. A rebarbara ugyanis gyakorlatilag semmit nem igényel, csak sok-sok tápanyagot és nyugalmat. A gyökeret a föld alá tegyük úgy, hogy teljesen takarja a föld. Nagyon szereti a gazdag talajt, minden évben ősszel, amikor már kezdenek elhalni a levelei, érdemes lazán ráborítani egy nagy adag trágyát vagy komposztot és úgyhagyni, majd a természet eljuttatja oda, ahova kell. Ne használjunk mindenféle műtrágyát, mert felesleges.

A növény télen alszik, a levelei elhalnak, majd tavasszal vagy február végén nagyon látványosan elkezd kihajtani. Lehet hajtatni is, ha türelmetlenek vagyunk, ekkor tegyünk egy fekete cserepet fölé. Áprilisban már bőven van annyi és akkora levele, amit lehet szüretelni. Soha ne szedjük le az összes levelét, mindig maradjon kb. 3 db a tövön. A leveleket akkor szedjük, ha a levél már teljesen kinyílt és megnyúlt. Tovább nem érdemes várni, egy szinten túl nem lesz nagyobb a levél. Ekkor fogjunk egy éles kést és a föld közelében, ügyelve, hogy a tövet ne sértsük meg, vágjuk le a nyelet.  Az új levelek az első fagyokig jönnek, de szeptember vége, október eleje után már ne szedjünk leveleket, hagyjuk a növényt feltöltődni a tél előtt. A rebarbarának gyakorlatilag nincsenek kártevői, ha esetleg látjuk, hogy csigák mászkálnak rajta, szedjük le őket.

A levél nem ehető, csak a nyél. Minél rózsaszínebb a nyél, annál édesebb. Van, aki meghámozza, én csak jól meg szoktam mosni kefével. A levágott levelekből készíthetünk főzetet levéltetvek ellen: forraljuk fel alveleket vízzel és tegyünk hozzá pici szappanreszeléket. A hatás nagyon durva.

A rebarbara oxálsavat tartalmaz, így mértékkel fogyasztandó, bár a sav nagy része a levélben van, nem a nyélben.

És akkor lássuk, mit készíthetünk belőle.

A rebarbarából lehet lekvárt főzni, ehhez daraboljuk fel kis darabokra és súlyával megegyező mennyiségű cukorral főzzük be, a végén facsarjunk bele citromlevet, hogy jobb színe legyen. Még finomabb, ha eperrel keverjük és eper-rebarbara lekvárt készítünk.

Ha nem akarjuk eltenni, lehet belőle rebarbara-mártást, vagy eper-rebarbara mártást készíteni, ekkor kevés vízben főzzük meg, tegyünk hozzá ízlés szerint cukrot, citromot, ha túl híg, esetleg sűríthetjük pici ételkeményítővel, ha valaki szereti (ekkor picit nyúlós állaga lesz). Kiváló öntet rizskohra (tejberizsre is), zabkására, de lehet hidegen is enni édességként, jól behűtve, pici tejszínnel felöntve.

Ha pedig sütit akarunk, csinálhatunk mondjuk egy quattre-quart-t, magyarosabban egyensúlytésztát:

Quattre quart rebarbarával

Elkészítési idő kb 10 perc + 35 perc sütés. Hozzávalók egy 28 centis tortaformához:

két-három rebarbaralevél nyele, négy tojás, a négy tojás súlyának megfelelő mennyiségű liszt, vaj és cukor, fél tasak sütőpor, esetleg pici tej.

Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, nem légkeverésre. A négy tojást felütjük egy edényben és lemérjük. A súlyával megegyező mennyiségű lisztet keverünk hozzá (aminek a fele lehet teljes kiőrlésű is), majd ugyanennyi cukrot és puha vajat is (bár a vaj lehet feleannyi is, ekkor pici tejet öntsünk hozzá). A legvégén hozzákeverjük a sütőport is (én jobban szeretem a borkősav alapút, de ez ízlés dolga).

Az egészet egy kivajazott torta, vagy quattre-quart formába önsük bele, szórjuk meg kristálycukorral és szórjuk rá a felaprított rebarbarát, majd tegyük be a sütőbe és süssük meg. Ha megsült, vegyük ki, picit várjunk, majd tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihüljön és ne fülledjen be. Egy jó kávéval vagy egy bögre kakaóval, esetleg egy pohár hideg tejjel isteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr52065350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nézek 2013.06.16. 09:06:15

Közel hetven éve esszük a rebarbarát..igaz, két-három alkalommal évente, még nem vettük észre negatív hatását..szósznak, sütire kiváló, ma, ebben a dögmelegben leves, illetve ivólé készül belőle..
négy tő van a kertben, a későbbiekben szedettekből kompót/lekvár lesz a téli merengős napokra..

az egyetemista unokák rémülten nézik a nagy leveleit.. ezt ti megeszitek? igen, miért? majd télen ti is kaptok a lekvárjából...

olyan furcsán néznek a panellakók..

Chmel 2016.08.01. 12:56:07

Sziasztok!
Még nagyon kezdő vagyok ezen a téren. Idén tavasszal vettem 2 kis palántát a piacon a rebarbarból. Ki is hajtott szépen,bár nem olyan hosszú a szára és az egyiknek elég vékonyka. Azt szeretném kérdezni,hogy idén hagyjam akkor úgy ahogy van, ugye?Ne szedjem le őket,és jövőre vagy a tél előtt szedjem ki a földből?Ezeket akkor tőosztással majd tudom szaporítani?Bocsánat a sok kérdésért,de ifén kezdtem komolyabban kertészkedni,hogy a fiamnak sok minden finomság legyen a kertből. Segítségeteket előre is köszönöm.