Ha valaki elég jól olvas idegen nyelven, mondjuk angolul, franciául vagy németül, a kiskertről szóló szakkönyvek egész új világa nyílik meg előtte. És nem csak azért, mert szinte határtalan választékot találhatunk a könyvekből, hanem azért is, mert a könyvekben visszaköszön az adott nép gondolkodása, stílusa, hagyományai is.

Megfigyelhetjük, hogy az egyes népeknek mi a "fontos", mi "izgatja őket", pl. azt, hogy a francia kiskertekben reneszánszukat élik az ún. hagyományőrző fajok, az angol könyvekben pedig rengeteg ötletet találunk arra, hogyan lehet a mediterrán varázslatot becsempészni a kertünkbe. Megismerhetünk más vetési, ültetési, gondozási szokásokat, Magyarországon kevésbé termesztett zöldségeket.

A külföldi könyvek általában színesek és tömve vannak ábrákkal, fényképekkel, a szöveg pedig mérsékelt, könnyen emészthető. Gyakoriak az "ötlettárak", amikor egy-egy téma köré csoportosítva praktikus ötleteket találunk, nem részletes leírásokat - ezek inkább azoknak valók, akik már az alapokkal tisztában vannak. A könyvekkel kapcsolatban persze mindig tartsuk szem előtt, hogy az ott leírtakat "konvertálni" kell, vagyis vegyük figyelembe az éghajlati különbségeket és saját kertünk adottságait. Az, ami az angol kiskertben tél elején is nő, az nálunk már rég kifagyott, hisz a magyar tél hidegebb és hamarabb jön. Hasonlóan a "forró nyári időjárás" arrafelé kb. 25 fokot jelent, ami nálunk sokaknak csak arra elég, hogy végre levegyék a kabátot. 

Persze a külföldi könyvekkel kapcsolatban két kérdés merülhet fel, az egyik az ár, a másik a nyelvtudás. Az ár angol könyvek esetén nem igazán szempont, ezek a könyvek ugyanis olcsóbbak még házhozszállítással is, mint magyar megfelelőik - mely részben az internetes áruházak árleszorító hatásával, részben a magas példányszámmal, részben azzal indokolhatóak, hogy itt nincs fordítási költség. 5-7 euróért már remek könyveket vehetünk, de a drágább könyveket is 10-12 euróért megkapjuk. Francia könyvek esetén az ár magasabb (jó 20 euró), leginkább azért, mert arrafelé az online áruházak nem adhatnak 5%-nál nagyobb kedvezményt a könyvekre.

A nyelvtudás ne legyen szempont. Habár valamennyi persze kell, de egy gyenge középfok már elég. A könyveket nem Shakespeare írta, a mondatok egyszerűek és a képek is sokat segítenek. Van egy sajátos szókincse természetesen ezeknek a könyveknek, ezt meg kell szokni, meg végső esetben segít a szótár, de utána már nem lehet gond. Remek gyakorlás és sikerélményt is ad.

Végül kérdés, hogy honnan rendeljük? Én a magam részéről a  www.bookdepository.com-ot  szoktam használni, mert ugyan az egyes könyvek ára magasabb, mint az Amazonon, de nincs csomagolási és szállítási költség, így végeredményében jóval olcsóbban jön ki.

És akkor lássunk néhány könyvet - sorotatot.

Elsőként Charles Dowding két könyvét mutatnám be, az egyik - Organic Gardening - egy átfogó ismereteket tartalmazó könyv azoknak, akik szeretnének a kiskertben bio zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Bemutatja a technikákat, hogyan vessünk, ültessünk, hogyan társítsunk növényeket, hogyan védekezzünk a kártevők ellen. Részletesen bemutatja sok zöldség és gyümölcs nevelési fortélyait. Másik remek könyve a Salad Leaves for All Seasons, egy könyv amit kifejezetten a salátáknak szentel, ez alatt persze nem a zöldsalátát kell érteni, hanem minden olyan leveles dolgot, ami nyersen az ember tányérján végzi. A különböző saláták, endíviák és egyéb növények részletes bemutatása, ültetési és gondozási tippek tömkelege található meg benne.

 

Dowding könyvei ugyan nem színesek (a fotókat leszámítva), de rendkívül jól olvashatóak, könnyen emészthetőek és praktikusak.

A Royal Horticultural Society Simple Steps to Success sorozata azokhoz szól, akik szeretik az egyszerű nyelven írt, sok képet tartalmazó, "így csináld" könyveket. A Vegetables for a Small Garden kötet a kisméretű vetemény minnél teljesebb kihasználására ad tippeket, mit-mikor-hogyan-mivel stílusban. Az Herbs kötetben pedig a fűszerkert fortélyait ismerhetjük meg részletesen.

A Gardeners World a szigetország egyik legnagyobb példányszámban terjesztett, legnagyobb hagyománnyal rendelkező kertészeti magazinja, olyan kertészek írnak benne, mint pl. Monty Don, a Fork to Fork című könyv szerzője, egyben a hasonló ismeretterjesztő filmsorozat házigazdája. Ez utóbbi nálunk is látható volt évekkel ezelőtt a Spektrumon. Az újság mellett számos könyv is megjelent már a kiadótól, az egyik ilyen sorozatba tartozik a First Time Veg Grower és a 101 Ideas for Veg from Small Places. Ezek leginkább zsebkönyvekként írhatóak le, az előbbi kifejezetten a kiskerti analfabétáknak készült, míg a másik egy ötlettár azoknak, akik fel akarják dobni valahogy a kiskertet. Ezekre is a kevés és egyszerű szöveg, képekkel illusztrálva stílus a jellemző.

Végül, de nem utolsó sorban itt említsük meg az Expert Books sorozatot, ami egy-egy témakör köré épülve gyakorlatilag mindent leír és bamutat, amire szükség lehet abban a kérdésben. A fenti képen a Greenhouse Expert látható, ez lépésről lépésre bemutatja, mire kell figyelni a kiskerti üvegház megtervezése/kiválasztása során, hogyan kell benne növényeket nevelni, mik a lehetséges buktatók, hogy lehet védekezni ellenük.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr82665590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pindi 2011.07.30. 20:01:17

Kedves Kiskertes, nem történik semmi mostanság a kiskertben, vagy épp azért nem írsz, mert a kiskerti teendők mellett nem jut idő a blogolásra?
Nagyon hiányoznak a kis színes szösszenetek!

Üdv: egy rajongó ;)
süti beállítások módosítása