Javában tart a paradicsomszezon, immáron bőségesen virágoznak és tele vannak zöldből lassan pirosba forduló terméssel a szabadföldi fajták, sőt a korai fajták már bőven érnek is. Ugyanakkor ilyenkor, különösen az elmúlt hetek egyhangúnak korán sem nevezhető időjárása után sok probléma jelentkezhet a növényeknél, így ezekre szeretnék most tippeket adni.

1. tipp: Ha reped a paradicsom

A koktélparadicsomok és a lukullusz típusúak ritkábban, a lédús fajták sokkal gyakrabban szenvednek ettől a problémától. A félig érő paradicsom héja felreped és ezzel gyakorlatilag tönkre is megy, mivel mire beérne, a repedésen keresztül elrohad a termés. Ennek a problémának az egyenlőtlen vízellátás az okozója, vagyis azért alakul ki, mert a paradicsom nem egyenletesen jut vízhez, így a hirtelen vízbőség idején a termés nagyot nő és ezt a héja nem bírja követni. Megoldás, ha a paradicsom folyamatosan bőven van locsolva, illetve ha hirtelen leömlő eső esetén a felesleges vizet elvezetjük a növénytől pl. a növények fölé kifeszített ponyvával vagy kis csatorna ásásával.

2. tipp: Ha a termés alja fekete, kemény foltos

Gyakori tünet, hogy a megkötött termés nem szépen fejlődik, hanem az alján egy fekete, kemény kéreg alakul ki, van, hogy éppen csak egy picike, de van, hogy igen látványos. A fekete rész gyakran penészedik is, de ez ne vezessen félre minket, ez nem gombabetegség. Ez kálciumhiányra vezethető vissza.  A kálcium fontos a növényeknek, nem azért mert attól lesznek erősek a csontjaik, hanem mert az biztosítja a termés egyenletes megkötését, fejlődését és eltarthatóságát. A kálciumhiánynak két oka lehet: vagy van elég kálcium a talajban, de a növény nem tudja felvenni, vagy eleve nincs elég kálcium a talajban. Jelen helyzetben ez majdhogynem mindegy, sajnos hirtelen a kálciumot csak levéltrágyázással lehet pótolni, de a jövőre nézve érdemes gondoskodni róla, hogy a talaj kálciumtartalmát növeljük, illetve figyeljünk arra, hogy a növény folyamatosan nedves talajban éljen, mert a kálciumot különben nem tudja felvenni a talajból.

3. tipp: Ha rohad vagy penészedik a termés vagy a növény maga

Sajnos a paradicsom nagyon fogékony a különböző gombás megbetegedésekre, leggyakoribb, hogy vagy a termésen jelennek meg fekete rothadó foltok, vagy a növény levelei/törzse kezdenek elsárgulni, fekete foltokkal rothadni. Habár kb. harminc különféle neve van ezeknek, annak függvényében, hogy alulról, felülről, kívülről vagy belülről indul-e a dolog, egy dolog közös bennük: a rezes permetezőszerek védenek meg ellenük. Ezek között szép számmal vannak, amiket biogazdálkodásban is lehet használni, de mindig figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, ami paradicsomra ráfújható és figyeljünk a határidőkre és a perzselés elkerülésére.

Egész más az okozója és más kezelést is igényel a leveleken megjelenő fehéres szürkés penészgyep. Ez kifejezetten meleg, párás időben, sok eső után jelentkezik. Ez lisztharmat, ami ellen nem réz, hanem kén kell. Itt is szép számmal vannak bio szerek, lehetőleg ezek közül válasszunk. Itt is érvényes, hogy olyat használjunk, amit paradicsomra engedélyeztek és tartsuk be használtai előírásokat.

Mindkét esetben igaz, hogy az erősen fertőzött leveleket, valamint azokat, amelyek leérnek a földre, szedjük le. Ne hagyjuk, hogy a termés a földre lógjon, kössük fel vagy tegyünk alá pl. egy kisebb kődarabot.

4. tipp: Ha nem rohad, nem fekete, de sárgul

Ez hiánybetegség, leggyakoribb jele, hogy a virág nem köt meg (nem alakul ki a termés), a levél kívülről sárgul, míg az erek gyakran zöldek, illetve a termés tetején a zöld rész elkezd sárgulni, a termés idő előtt lehullik. Leginkább vashiányra érdemes gyanakodni, bár más nyomelem hiányát is jelentheti. Különösen meszes talajon gyakori. Ilyenkor már nem lehet mást tenni, mint levéltrágyát kipermetezni, de jövőre érdemes a talajt megfelelően előkészíteni, feltölteni szerves trágyával. A nyomelemeket nem lehet elemi állapotban pótolni, vagyis vashiány esetén hiába dugunk rozsdás vasdarabokat a talajba, vagy szórunk ki rézport, a növény az ilyen elemeket nem tudja felvenni.DSC00685.JPG

5. tipp: Ha nem érik

A paradicsomnak sok napsütés, víz és meleg kell. Ha ezt nem kapja meg, akkor nem fejlődik, nem érik be. Ne hagyjuk, hogy a kordonos fajták túl sok termést akarjanak hozni, a negyedik-ötödik rendesen megtermékenyült fürt után csípjük ki a hajtást, hogy a növény a termésérlelésre koncentráljon, ne a növekedésre.

Ha pedig közeledik a szezon vége (kopogtat a szeptember) és még mindig nem igazán érik a paradicsom, szedjük le a leveleket az első fürt alatt (ez igazából sokkolja a növényt és az átvált vészérlelés üzemmódba, úgyhogy csak mértékkel). Zárt térben (üvegház) egy szép, érett banánt is tehetünk a földre a tövek alá, az is segíti az érést.

+1 tipp: Ha csak nő, nő, de nem virágzik, nem terem

Ez leginkább hűvösebb időben jelenik meg problémaként, illetve jelezhet túl sok nitrogént és kevés foszfort és káliumot is a talajban. Próbáljunk meg foszforban és káliumban gazdag szerves folyékony trágyát használni, ha nem segít, akkor marad a levéltrágyázás.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr24688295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása