Ritka magok külföldről

2010.10.13. 10:31

Habár egy jól megtervezett kiskertben úgymond soha nem ér véget a szezon, az azért tagadhatatlan, hogy így ősz közepe felé már kevésbé az idei feladatok járnak az ember agyában, miközben hajnalonta a vonat ablakából nézi a hajnali fagyban fehér lepelbe bújt tájat, hanem már a jövő évi dolgokat tervezgeti.

 

Hiába várható még addig egy hideg és sötét tél (annak minden varázsával, ünnepével, gőzölgő teájával és takaróba burkolózott olvasással), már csak alig három hónap, és újra megtelnek az ablakpárkányok a keltetőtálcákkal és lehet minden reggel figyelni, ki döntött úgy, hogy ideje felébredni.

Ha pedig ritka magokat szeretnénk ültetni, itt az ideje elkezdeni végiggondolni, mik legyenek azok, és persze azt is, hogy honnan szerezzük be őket, majd leadni a rendelést. Ehhez szeretnék most tanácsot adni és bemutatni két internetes áruházat.

DISCLAIMER: Ez a bejegyzés nem reklám, egyik oldal sem kért meg, hogy bemutassam őket, nem kapok érte senkitől semmit. Azért írok róluk, mert valóban rendeltem tőlük és elégedett vagyok velük.

Az egyik a Plants of Distinction, a másik a Seeds of Italy.

A Plants of Distinction egy saját vetőmagokat forgalmazó angol cég, ahol rengeteg zöldség és  virágmag közül választhatunk. A magok árai valahol másfél-két font között változnak, egy-egy tasakban a normál vagy hagyományőrző (heirloom) fajokból bőséges, az F1 hibridekből 10-20 magot találhatunk. A navigáció egyszerű, a rendelés menete is (fizetés bankkártyával). A postakültség kb. 5 font, nem egetverő, de érdemes egy duci csomagot rendelni, mint hetente végiggondolni, mi kéne. Ha valaki jobban szeret egy szép katalógust böngészni, mint a netet, letöltheti a katalógusukat pdf-ben, vagy megrendelheti ingyenesen postán. Minden rendelés mellé egy ingyen ajándék tasak mag is jár (külön a virágokhoz, külön a zöldségekhez). A rendelés kipostázása nyugis stílusban zajlik, bő egy hónapot rá lehet számolni, mire bedobja a postás, különösen, ha "magrendelési főszezonban" rendelünk, vagyis érdemes november-december folyamán leadni a rendelést.

A Seeds of Italy a Franchi (ejtsd: fránki) vetőmagok online áruháza. A Franchi Észak-Olaszország egyik legrégebbi és legtekintélyesebb vetőmagtermelő családi vállalkozása, bőséges választékkal hagyományőrző és modern, eredeti olasz fajtákkal. Különösen gazdag a saláta, cikória, tök, cukkíni és paradicsom szekció, de bármely másik igazán olasz zöldség magját is megtalálhatjuk. A weboldal nem olyan könnyen navigálható mint az előbbié, inkább olyan olaszosan, kellemesen kaotikus. A magok ára itt is másfél-két font között mozog, a tasakokban rengeteg mag van (persze az F1 magok itt is kis mennyiségben). Vannak extra méretű tasakok is, kifejezetten piacra termelő kertészek számára, ezeknek igen jó az ára. A postaköltség itt is kb. 5 font, fizetés itt is bankkártyával. A rendelés itt kicsit gyorsabban megérkezik (kb. 2-3 hét)

Természetesen sok más áruház van a neten, ahol magokat lehet rendelni, én ezt a kettőt ismerem. Ha a webről rendelünk, egy dologra érdemes odafigyelni, mégpedig arra, hogy EU tagállamban lévő cégtől rendeljünk, vagy ha nem, győződjünk meg róla, hogy a cég olyan magokat árul, amik rendelkeznek az EU-ba való belépéshez szükséges igazolásokkal (ún. certifikált EK vetőmag). Ellenkező esetben az a kellemetlen meglepetés érhet minket, hogy a mag fennakad a vámon és sosem kapjuk meg.

UPDATE: egy másik webáruházról itt írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr782367384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása