Bizonyára vannak olyanok, akik szeretik a saját zöldséget, ha mást nem is, hát nézni, ahogy nő, meg elmondani a buszon döcögve vagy az irodai konyhában kávézás közben, hogy "nekik is van ám", de vagy érzékük, vagy kedvük, vagy idejük nincs hozzá, hogy rendszeresen foglalkozzanak velük. Nekik szeretnék most néhány növényt ajánlani, ami nem igényel állandó felügyeletet, törődést.

Előre szólók, hogy a paradicsom és a paprika nem szerepel ebben a listában, leginkább ugyanis gyökér és levélzöldségekre igaz, hogy kevés törődéssel beérnék.

1. Új-zélandi spenót

A növény az elültetésen és a belocsoláson kívül nem sok további törődést igényel, hagyni kell nőni és kész. Lazítsuk fel a talajt, szedjük ki a gazt és utána vessük el a szép, nagy könnyen vethető magokat sorokba. Ezek után egy alapos locsolás, és pár hónap múlva kimenni és leszedni, ami nőtt. Ha hagyjuk, hogy felmagozzon, akkor jövőre már vetni sem igazán kell. Én egyszer vetettem négy éve, azóta a kert sarkában nő, mint a bolond. Finom nyersen, salátába, párolva, vagy főzve, esetleg lasagnéban is. Kártevői a csigák, ha arra járunk és látunk néhányat, szedjük össze őket.

2. Tarlórépa

A tarlórépa, habár nálunk nincs nagy hagyománya, remek leves alapanyag, de reszelve, finomra vágva salátába is tökéletes. Íze a karalábéé, de markánsabb. Káposztaféle, és így nem túl érzékeny a hidegre, de szereti a jó talajt és nem szereti a pangó vizet. Március végén vessük barázdákba, melyet felásott talajba húztunk. Kb. egy hónappal a vetés után egyeljük ki, fajtától függően kb. 10-15 cm kell két növény között. Ezek után hagyjuk békén nőni ősz végéig. Ha a környékünkön jellemzőek a káposztafélék a kertekben/földeken, érdemes nagyon finom szövésű hálóval leteríteni, hogy ne látogassák a lepkék, poloskák, bolhák. Nagy szárazságban locsoljuk be.

3. Cukorborsó

DSC06412.JPG

 Készítsük el az ágyást, vessük bele a borsót a barázdákba (márciusban) és már ekkor tűzdeljünk a barázdába/mellé göcsörtös, elágazó botokat, vesszőket. Jó alaposan locsoljuk be és hagyjuk békén. Ha elkezd virágozni, rendszeresen locsoljuk, hogy bő termésünk legyen. A cukorborsót azonnal szüreteljük, amin a tok elérte a kb. 5 cm hosszúságot, nem várjuk meg, hogy kialakuljanak a szemek. Tokkal fogyasztjuk, vajon megpárolva, köretként, vagy nyersen salátába. Ha letermett, szedjük fel, hagyjuk a napon megszáradni, majd ássuk vissza a talajba.

4. Albatök

Ez némi gondoskodást igényel a kezdetén, mivel tejfölös pohárba vagy pici (tőzeg)cserépbe hajtatni kell (április vége) és palántaként kell kiültetni (májusban). Az albatök guggon ül (nem fut), de néha vannak indái, amikkel megkapaszkodik. Jó komposztos talajba, esetleg magára a komposzthalomra ültessük, napos helyre (helyigény 1 m2/növény). Ha nagy szárazság van, érdemes locsolni (inkább egyszerre jó sok víz, de ritkán). A termését folyamatosan szedjük, 3 nappal azután, hogy elkezd növekedni, ekkor kb. darabja fél kilós (25-30 cm). Lecsóba vagy rántani tökéletes. Ha a levelén fehéres penész jelenik meg, a levelet szedjük le, de nyár végén, ősszel a jelenség már természetes, a növény eddigre már elöregszik.

5. Köszméte (egres)

Magas törzsű oltványt vegyünk ősszel, napos helyre ültessük el egy kb. 40 cm mélyre kiásott, jóféle földdel visszatöltött gödörbe (az aljára egy adag érett szarvasmarha trágya sosem árt), majd karózzuk ki, öntözzük be. Tavasszal egy lemosó permetezést megköszön, a több, mint 3 éves, erősen elágazó, öreg ágakat vágjuk vissza, hogy meg tudjon fiatalodni. Nem foglal sok helyet, érdemes többet venni.

+1 . Oregánó

DSC05463.JPG

A magokat szórjuk egy cserép homokkal kevert ületőtőföld tetejére, locsoljuk be és helyezzük napos, szélvédett helyre, figyeljünk, hogy amíg zsenge a növény, ne száradjon ki (másik lehetőség, hogy vegyünk egy-két palántát), majd ha kiültetésre érett, keressünk egy nyugodt, napos helyet a kiskertben és ültessük oda, locsoljuk be, de utána hagyjuk békén nőni. Folyamatosan szedhetjük, ha friss oregánót szeretnénk, vagy várjuk meg, amíg nagyra megnő, ősz felé vágjuk vissza majdnem tövig és szárítsuk meg, majd morzsoljuk el. Jövőre újra kihajt, jól tűri a fagyot, szárazságot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr585104590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2013.02.25. 17:50:17

Hát,örülök,hogy az 5+1-ből három idáig is volt a kertemben!Ez az albatök izgalmasan hangzik,még utánaolvasok,bár még seholsem láttam a magját boltban.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.25. 17:59:10

De, szerintem volt, az albatök a főzőtök elegáns elnevezése, mint a krumplinak a burgonya. :-)

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.26. 09:14:44

@falusisanzon.blogspot.com: De, szerintem volt, az albatök a főzőtök elegáns elnevezése, mint a krumplinak a burgonya. :-)

Íme: zkivetomag.hu/kabakosok/albatok_191
süti beállítások módosítása