Havazik. Habár nem állítanám, hogy soha nem látott mennyiség esett le ma, de mondjuk, hogy az idei télen eddig ez volt a legnagyobb. Ilyenkor előkerül a hólapát, az útszóró granulátum, és mindenki nekiesik a hónak, hogy ellapátolja, eltakarítsa. A kiskertben azonban nem szabad ugyan azt csinálni, amit az utcán, egyrészről mert káros, más részről, mert felesleges. Íme néhány tipp, hogy mit tegyünk havazáskor a kiskertben.

1. tipp: Az ágyásokat hagyjuk békén

Az ágyásokat nem baj, ha belepi a hó, sőt. A hó puha lepelként takarja be az ágyást, védi a széltől, fagytól. Ne lapátoljuk el róla a havat, de ne is lapátoljuk rá azzal, hogy " legalább majd ott elolvad és jól beissza a föld". A lapátolt hó ugyanis már nem puha lepel, hanem tömörödött, jeges anyag, ami ránehezedik a talajra, növényekre, lassabban olvad el, mint az, ami hullik és nehezebben melegszik fel alatta a talaj. Ha a kerti utakat is takarítjuk, akkor a havat tegyük olyan helyre, ahol nincs növényzet.

2. tipp: Takarítsuk le az üvegház, fóliasátor, meleg- és hidegágy, tyúkól tetejét, az örökzöldeket óvatosan rázzuk meg

A hó nehéz, így ne hagyjuk rajta az üveg, polikarbonát vagy fólia házak, sátrak tetején. Óvatosan söpörjük le ezeket, vigyázva arra, hogy a hóréteg legalja fagyos lehet, ezt ne kapargassuk. Ha nagyon sok hó esett rá és azt látjuk, hogy a fa nagyon görbül, az örökzöldeket óvatosan rázzuk meg. Nem kell, hogy minden havat lerázzunk, csak annyit, hogy nehogy letörjön egy ág.

3. tipp: Gyűjtsük a havat hordókba

Itt a lehetőség, hogy sok kiváló öntözővizet szedjünk össze a kertből. Lapátoljuk bele a havat az esővizes hordókba, tartályokba, majd ha jön a meleg, szépen elolvad és lassan átmelegszik. Csak olyan havat szedjünk össze, amiről biztosan tudjuk, hogy tiszta. Így egyrészről nem lesz latyak az olvadáskor, másrészről feltöltöttük a készleteket a szárazabb időkre.

4. tipp: A kiskertbe nem kell még környezetbarát útszóró sem

A kiskert ösvényeiről igény szerint lapátoljuk el a havat, de egyébként hagyjuk békén téli álmot aludni. Sót természetesen még véletlenül sem szórunk ki sem a kiskertben, sem az utcán (tilos és büntetik), de még a környezetbarát granulátunoknak sincs keresni valója ilyen helyeken. Ha nem tudunk lemondani a kiskerten átvezető utak használatáról (pl. mert arra vezet az út a fáskamrába vagy a tyúkohoz), akkor csúszás ellen faforgáccsal, szalmával szórjuk fel.

5. tipp: Etessük a madarakat

Ha lehullott a hó, a madarak élelemforrásai erősen megcsappannak. Ilyenkor érdemes nekünk gondoskodni róluk, hiszen szépek, kedvesek és hasznosak. Azt, hogy hogyan, azt a múltkori bejegyzésemben írtam.

+1 tipp: Élvezzük a hó minden pillanatát

Habár közlekedni rémálom benne, de a kiskert számára valódi áldás a hó. A téli álom megkoronázása, mintegy meleg paplan alá bújt, durmoló óriás, olyan ilyenkor a táj. Főzzünk egy forró teát, öltözzünk fel rendesen és sétálva, teát szürcsölve nézzünk körül a kiskertben, figyeljük meg, milyen ilyenkor. Nem sokáig marad meg a hó, érdemes rá időt szánni. Figyeljük meg, merre járnak állatok, hol gyűlnek össze a madarak. Készítsünk fényképeket, és vegyük őket elő tavasszal vagy nyáron, amikor kimegyünk kertet ápolni. Varázslatos érzés a robogó életet figyelni úgy, hogy közben a kezünkben a téli álomról készült képet tartjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr115017400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása