Január van, esik a hó, hidegek a nappalok és az éjszakák. Ilyenkor legtöbbünk szépen visszahúzódik a házába és egy forró tea mellett ülve néz ki az ablakon. Kis barátaink, a madarak azonban télen is ennivaló után kutatnak, de ha a hó fedi a tájat, ha be van fagyva a kis kerti tó, akkor bizony étlen és szomjan maradhatnak, ami miatt elköltözhetnek vagy esetleg elpusztulhatnak.

Ne hagyjuk! A madarak ugyanis nem csupán kedves énekükkel hívnak ki minket reggelente a kertbe, de óriási hasznot is hajtanak azzal, hogy megeszik a férgeket, hernyókat, szúnyogokat, bogarakat. Mi ezt általában nem látjuk, csak észleljük az eredményt. Fontos tudni, hogy a madarak nem több tíz kilométeres körzetben röpködnek és táplálkoznak, hanem igencsak a fészkük, megszokott helyeik körül töltik a legtöbb időt, így érdemes őket odaszoktatni a kiskertbe. Íme néhány tipp, hogy jól csináljuk.

1. tipp: Az etetőt olyan helyre akasszuk ki, ahol nem jár a macska

A madarak a magvakat szeretik, a macska meg a madarakat. A táplálkozó állat védtelen, így ideális célpontja a macskáknak. Ne tegyük az etetőt kerítésoszlopra, vastag ágra. Olyan helyre tegyük, ahol a macska nem éri el, pl. vékony ág végére, a törzsön olyan helyre, ahova a macska nem mászik fel (pl. akác ágára, törzsére, mivel a tövises törzset, ágat a macska kerüli). Ha nem fogy az eleség az etetőből, jó eséllyel olyan helyre raktuk, ahova a madarak nem mernek odaszállni, ilyenkor tegyük arrébb.

2. tipp: Fedett etetőt rakjunk ki

Az etető fontos eleme, hogy a hulló hó ne takarja be, az eső ne áztassa szét a kirakott eleséget. Ezért legyen teteje az etetőnek, mégpedig ne lapos, hanem minnél csúcsosabb, mert a madarak általában nem egyedül esznek, hanem csoportosan, felváltva. Amíg egy vagy kettő eszik, addig az őrszem figyel. Az őrszem pedig magas helyet keres magának, előszerettel választja az etető tetejét, ahol gyorsan helyet tud cserélni a "váltáskor".

3. tipp: Ha cinkét akarunk etetni, akkor kisnyílású etető vagy cinkegolyó kell

A cinke termetre kicsi, ha nem akarjuk, hogy a hasonlóan szép és hasznos madarak (pl. a zöldike) elkergessék őket az etetőtől, akkor olyan etetőt (is) rakjunk ki, aminek kicsi nyílása van, ahova egyszerre csak egy állat fér oda. Másik lehetőség, hogy a cinkéknek cinkegolyót rakunk ki, ismét csak olyan ág végére, ami igen vékony. A cinke kicsi súlya miatt nem törik le az ág, de a nagyobb madarak nem kapaszkodnak bele a golyóba.

4. tipp: Madáreleséggel etessünk és rendszeresen töltsük újra

Kerüljük a kelt tészták morzsáját, még ha szárított, akkor is. Gabona- és olajos magvakat adjunk, vegyesen az etetőbe. Egyrészről, hogy minden madár megtalálja magának a megfelelőt,másrészről, hogy tápanyagban gazdag élelmet rakjunk ki. Drogériákban, barkácsárházakban, gazdaboltokban általában sokféle ilyen madáreleség közül válogathatunk. Ezt kiegészíthetjük levágott sárgarépahéjjal, zöldségdarabkákkal.

Ne hagyjuk sokáig üresen az etetőt. Ha odaszoktattuk a madarakat, akkor számítanak az eleségre, most már a mi felelősségünk, hogy ne legyen sokáig üres a gyomruk.

5. tipp: Itassunk is

A kemény fagyok alkalmával befagynak a madarak természetes ivóvízforrásai, az apróbb tavak, pocsolyák. Ilyenkor segíthetünk nekik, ha egy lapos tálat vízzel megtöltünk és kirakunk, esetleg egyszerűen az esővízgyűjtő hordó fedelébe vizet öntünk. Reggel és este ellenőrizzük, hogy nem fagyott-e be az "itató", és ha igen, akkor verjük ki a jeget és tegyünk bele friss vizet.

+1 tipp: Csak a saját kertünkben etessük a madarakat

A cél a kistestű madarak etetése, nem a "galambetetés" és legkevésbé a szemetelés. Ne szórjunk ki a földre eleséget az utcákon, tereken, zöld közterületeken. Úgy helyezzük ki az etetőket, hogy a madarak közben ne a szomszédba szemeteljenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr905007979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása