20-40-60: január vége

2013.01.30. 08:00

Lassan vége az év első hónapjának, közeledik a február, újra megtelnek az ablakok keltetőtálcákkal, pici növényekkel, újra érzi a kiskertes azt a bizonyos "bizsergést", ami arra készteti, hogy elkezdjen kertészkedni. Íme három ötlet, annak függvényében, mennyi időnk van, hogy valami hasznosat csináljunk:

20 perces feladat egy madáretető felerősítése. Sok a hó, ne hagyjuk őket hiába kutakodni. Vegyünk egy madáretetőt vagy csináljunk egyet és helyezzük ki egy madaraknak könnyen, macskáknak pedig nem megközelíthető helyre, majd töltsük fel eleséggel és rendszeresen figyeljük. Ha kiürül, töltsük újra.

40 perces feladat a tálcák, pici cserepek előkészítése az ültetéshez. Amikor ültetni akarunk, nem biztos, hogy van időnk és kedvünk ahhoz, hogy még akkor lássunk neki rendbe hozni az ültetéshez használt cserepeket, tálcákat. Mivel legutóbb jó fél évvel használtuk őket, még akkor is igencsak porosak lettek, ha egyébként jó szokásunkhoz híven tisztán raktuk el őket (ha pedig valakinek nincsnek ilyen jó szokásai, és én is ezek közé tartozom, akkor pláne), így igazán jó ötlet tiszta, langyos vízzel átmosni, lecsepegtetni őket. Ne használjunk mosogatószert, még biot sem, mert felesleges. A penészedő, nem kitisztítható, sérült, törött edényeket ne őrizzük meg, mert az előbbiben megbetegszik a palánta, a másik pedig garantáltan akkor vagy úgy esik szét, amikor és ahogy a legkellemetlenebb. 

DSC00127.JPG

60 perces feladat átválogatni a vetőmagokat és összeírni, mit szeretnénk termeszteni. A magok nem állnak el korlátlanul, mindegyiknek van egy minőségmegőrzési ideje. Ezen túl általában már eléggé lecsökken a csírázási arány, ami sok bosszúságot tud okozni, hiszen lehet, hogy mire rájövünk, hogy a magok nem jók, már késő lehet új adagot ültetni. Ha csak éppen, hogy lejártak, vagy nincs szívünk azonnal kidobni a régen lejártakat, végezzünk csírázási próbát ültetés előtt: nedves papírzsebkendőben figyeljük meg kb. 15 magon, hogy mennyi csírázik ki. Ha az eredmény 70%-nál rosszabb, inkább vegyünk egy új adag magot. A selejtezés után következik az ágyások, lehetőségek felmérése és az ültetendő növények összeírása. Ezek után már külön feladat elmenni és megvenni a magokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr1005050696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása