Itt a február, a legtöbb kiskertes, aki maga neveli a palántáját, ilyenkor szerzi be a paradicsomültetés minden kellékét, beleértve a magokat is és lát neki a palánták felneveléséhez. Az alábbiakban bemutatnék 5+1 piros paradicsom fajtát, amit korábban már termesztettem és úgy ítéltem meg, hogy igen jól érezték magukat nálam.

Mindegyik vagy megvásárolható a legtöbb gazdaboltban, vagy az interneten egyszerűen megrendelhető( pl. itt vagy itt vagy itt vagy itt). Az alábbiakban csak az egyes paradicsomfajták egyéni jellegzetességeit írom le, az általános, minden paradicsomra érvényes tapasztalataim itt és itt és itt olvashatóak.

1. Zömök

Ez a magyar fajta tökéletesen hű marad a nevéhez: a növény erős, alacsony, ellenálló. Kis helyen is elfér, akár ládában is nevelhető. Bokorparadicsom, kb. 40 cm magasra nő meg, támasztékot nem igényel, a hónaljhajtásokat nem kell kicsípni. A hideget is egész jól viseli, én korán kiültettem (április első fele), és ősszel még novemberben is bírta szabad földön. Hamar termőre fordul, hozama átlagos. A termése világospiros-piros, szilva alakú és méretű. Nem túl lédús, ún. salátaparadicsom, édes, kevés maggal. Nem "különleges", nem "rendkívüli", hanem olyan "csak" jóízű. Nagyon jó tulajdonsága, hogy nagyobb sokhatást követően is képes regenerálódni, így túléli az esetleges nyaralás okozta elhanyagolást (előtte jó sok vizet kér természetesen). Kezdő kiskerteseknek is ajánlom, mert toleránsabb a hibákra, mint a legtöbb másik fajta. ZKI, Rédei Kertimag, Budapesti Kertimag csomagolásokkal futottam össze belőle.

2. San Marzano

DSC00707.JPG

Nem egy fajta, hanem egy egész család, normál mérettől miniig, bokortól kordonosig minden féle és fajta van belőle, de az alaptípus egy kb. méter magasra megnövő bokorparadicsom, amit érdemes karózni. A növény erős, ellenálló. A termése nagy, erősen nyúlt, magja, leve igen kevés, nagyon húsos fajta. Frissen fogyasztva nem nyújt felejthetetlen élményt,de nem is ezért termesztjük. Termése a paradicsomszószok és a szárított paradicsom alapja, erre a legalkalmasabb fajta, így aki ezeket szereti, annak gyakorlatilag "kötelező". Külföldi webáruházakból nagyon sokfélét lehet rendelni, de magyar gyártó (ZKI) termékét is könnyen megvehetjük. Jól bírja azt is, ha esetleg rövidebb ideig nincs időnk ránézni, de rendszeres gondozás esetén több lesz a termés.

3. Kecskeméti 3 F1

Magyar hibrid paradicsom, az az igazi, szép, kerek, leves, savas de édes, amit sokan szeretünk szendvics mellé, estére, reggelire. Bokorparadicsom, ha van melegházunk, fóliasátrunk, oda érdemes ültetni, vagy ott érdemes palántának nevelni és később kiültetni, mert ezzel előbbre hozhatjuk a termés érését. Érzékenyebb és kényesebb, mint a fenti kettő, de még így is jól tűri a magyar éghajlati viszonyokat. A bokor 1 méter magasra nő, karót igényel, leginkább azért, mert a termések lehúzzák. Nekem sok bajom volt azzal, hogy mivel igen leves, a száraz időben a darazsak rendszeresen letámadták, ezért pl. raschel háló szükséges lehet. ZKI, Budapesti Kertimag és Rédei Kertimag csomagokkal is összefutottam már.

4. Pyros F1

DSC06669.JPG

Ez az a bizonyos ijesztően tökéletes kinézetű paradicsom, amit jó fotózni, jó nevelni. Kb. két méterre megnövő, piros, kerek fajta, lédús, otthoni termesztésben savanykásan kellemes ízű (de általában ezt szokták télen borzalmas vízízűen is árulni holland üvegházakból), jól elálló, szépen érő fajta. Kordonos, a hónaljhajtásokat ki kell csípni. Betegségeknek ellenáll, különösen tápanyagéhes (még a paradicsomokhoz képest is), és fontos a rendszeres vízellátottság. Én szabad földön neveltem minden gond nélkül, de igazán egy fűtetlen fóliasátorban érzi jól magát. Nem magyar fajta és magyar csomagolással még nem is igazán futottam össze. Venni leginkább az interneten lehet, de mintha a Praktikerben is lenne, elég drága. Ugyanakkor nagyon termékeny, megbízható.

5. Sweet Million

Kordonos koktélparadicsom. Jó két méterre megnövő, erős, kellő odafigyeléssel bőven termő növény. Termése apró, golyó formájú, ami hosszú fürtökben, inkább egyenesen felhőkben érik. Nyersen fogyasztandó, édes, pici magokkal, sok lével. Fontos a hónaljhajtások kicsípése, különben nekem szerintem elfelejtett volna teremni, annyira belejött a növekedésbe. Inkább fólia alá való, mint a szabadba. Kiskerti kiszerelést nálunk még nem láttam (profi kiszerelést igen, de az egyszerre kissé sok), az interneten viszont könnyen megvehetjük.

+1. Pantano di Roma

 Ez a paradicsom talán kicsit kilóg a többi közül, mert nem teljesen piros, hanem a tetjén a "bütykök" zöldek maradnak. Hagyományos olasz fajta. Ún. bivajszív paradicsom (nagy, bordázott, húsos, nem túl leves), kásás, rendkívül intenzív ízű termése ideális friss, olaszos paradicsomos ételek készítéséhez. Kordonos, nagyra nő és a termése is elég nagy. Szereti a meleget, ha nem tudunk igazán déli fekvésű ágyást készíteni, érdemes inkább fólia alatt nevelni. Mivel hagyományos olasz fajta, érdemes olasz vetőmagot venni.

DISCLAIMER: Ez a bejegyzés nem reklám. Nem kaptam érte semmit és nem kért meg senki, hogy megírjam. Nem kaptam egyetlen fajtát sem "kipróbálásra", vagy "ajándékba". Azért írok róluk, mert már neveltem őket és szerintem érdemes másnak is kipróbálnia őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr695056511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeTrend 2023.12.29. 09:18:59

Szeretném ajánlani a Kecskeméti fajtákat! Viszonylag kis igényűek és ízletesek! :)
Itt megismerheted a kecskeméti paradicsomokat->kerteszkedj.hu/kecskemeti-paradicsom-fajtak/
süti beállítások módosítása