Azok a csodálatos magok

2010.02.19. 11:32

Mindig is csodáltam a magokat. Egy picinyke golyócska vagy korongocska és egy egész élet van benne. Persze, mondhatnánk, hogy az emberi ivarsejtek még kisebbek és azokban is benne van egy egész élet, de azok számomra, aki nem mikroszkópok társaságában éli az életét, nem megfoghatóak, míg a magok igen (a jó szem persze néha nem árt...).  Az is igaz persze, hogy ez a csodálat valamiért csak a dísz- és haszonnövények magjára korlátozódik, a gyomnövények magjai kevésbé varázsolnak el - íme egy újabb példa az ember haszonelvűségére.

 

Csodálni pedig van mit, mert választék az van. Még a magyar boltokban is, bár nálunk még alapvetően a hagyományos fajták vannak a boltokban és még mindig igazán nehéz vállalkozás, ha valami különlegesre vágyunk, mondjuk fehér paradicsomot vagy sárga cukkínit szeretnénk venni. De a mai internetes világban és EU tagként a választék már-már zavaróan bőséges, ha valaki utánanéz a neten a magoknak vagy külföldön járva benéz egy üzletbe. 

Sajnos van egy rossz tulajdonságom - ha valami tetszik, érdekel, akkor hajlamos vagyok többet rááldozni (most nem szükségszerűen anyagilag), mint amennyire értelme van. Ez a magokkal is így van, minden évben sikerül túlzásba esnem a virágmagokkal és zöldségmagokkal ami miatt minden évben megkapom a magamét feleségemtől.

Tény ami tény, ha elmegyek egy boltban a magok előtt, biztos, hogy legalább pár percet elidőzök előttük és ha látok valamit, akkor nagy eséllyel megveszem. Ezt csak tetézi az, hogy a magyar zöldségmagok ára - összehasonlítva nyugati államok áraival - nevetségesen alacsony. Egy tasak kb. 50 és 150 forint között mozog, ami szerintem bosszantóan alacsony és az emberben az az érzet alakul ki, hogy nincsenek megbecsülve a magok. 

Munkámból adódóan gyakran megfordulok Belgiumban, illetve van egy brit webáruház, ahol érdekes és ritka zöldségmagokat lehet kapni. Egy tasak mag arrafelé kb. 1 eurónál kezdődik, de egy F1 hibridért akár 4 eurót is elkérnek (ami ugye már több, mint 1000 forint) és a tasakban van, hogy csak 5 mag van, vagyis magonként kb. 200 forint.

Jó kérdés, hogy melyik a jobb. Míg a magyar árak arra sarkallnak, hogy ha látok valami érdekeset, vegyem meg és próbáljam ki, addig a belga árak alapján ötször is meggondolom, hogy egyáltalán ránézzek a tasakra. Ugyanakkor a magyar árak valahogy bűntudatot okoznak, mert nem igazán tudom elhinni, hogy megéri ennyiért a magokat előállítani, míg a belga áraknál ez az érzés nem fog el, sőt.

Persze a külföldön vett magokkal kapcsolatban óhatatlanul is felmerül bennem, hogy vajon mennyire alkalmasak azok a magok a magyar időjárási viszonyokhoz. Vajon csak azért nem terjedt el nálunk mondjuk a fehér paradicsom, mert a magyar ízlésnek jobban megfelelt a piros, vagy esetleg mert nem maradt meg, vagy nem hozott megfelelő termést. Nos, erre azt hiszem ez az év sok válasszal fog szolgálni, mivel vettem néhány érdekes magot amit ki fogok próbálni, így néhány saláta, paprika és padlizsánfajta magját. Az eredményeket persze megírom ebben a blogban is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr341772804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreschma 2014.05.04. 13:40:06

Meglepődtem... azt hittem egy nő írja a blogot.. biztos magamból indultam ki. :)
Érdekelne a folytatás mi lett a különleges magokkal, jó lenne ha az első bejegyzésben lennének rámutató linkek. :)

Én is vettem idén rengeteg különleges magot. Van olyan is sajnos ami ki sem kelt, a többiek is elég picikék arról nem is beszélve, hogy ennyi növénynek nincs helyem még a negyedének sem. :) :(
süti beállítások módosítása