Itt az április és most már az idő is kezd úgy kinézni, hogy lesz tavasz idén is. Ez igen jó jel, mert április már a vetés csúcsszezonja (főleg úgy, hogy márciusban semmit nem tudtam elvetni, mert kis túlzással a hótól nem tudtam kinyitni a hátsó kert ajtaját). Én hagyományosan áprilisban vetem el a mángold és a cékla, valamint a cukkíni és a tök magját, a céklát helybe, a többit pedig palántának.

Az idei év egyik projektje az óriástök lesz, kíváncsi vagyok, hogy mekkorát sikerül összehozni. Az alábbiakban összeszedtem, hogy mire érdemes itt figyelni, hátha másnak is hasonló céljai vannak.

Március közepe van, ilyenkor kell elvetni a padlizsán magját, hogy szép, egészséges palántákat kapjunk májusra. Habár legtöbbünk számára a padlizsán leginkább a lila, tojásformájú termést jelenti, amiből legtöbbször padlizsánkrémet készítünk, a padlizsán valójában sokféle színben, formában és méretben költözhet be a veteménybe és utána a tányérunkra. Az alábbiakban leírok öt tippet, hogy hogyan lehet nekünk is szép, egészséges padlizsánunk a kiskertben augusztusra.

Március van, új tavasz, új kezdet. Mégha a tavasz első napja nem is oly napos, mint a tél utolsója, a levegőben érződik a változás. Álljunk meg, figyeljünk, és észre fogjuk venni.

 DSC05542.JPG

 

Weöres Sándor: Kék a hajnal

Kék a hajnal, kék,

harmat hinti még.

Éledező tarka mező

tavaszi csokra szép!

Kék fönn az ég!

Kék fönn az ég!

Tavaszi szellő fújja hátunk,

ragyog a kikelet, örül a lég!

 

Nóta meg ne állj,

szállj, te, szállj, te, szállj!

Fütty kanyarul, arc kipirul,

szapora móka vár!

Zeng, zsong a táj!

Zeng, zsong a táj!

Viola kedvünk, szöcske lábunk,

röpül a cinege, dalol a száj!

Bizonyára vannak olyanok, akik szeretik a saját zöldséget, ha mást nem is, hát nézni, ahogy nő, meg elmondani a buszon döcögve vagy az irodai konyhában kávézás közben, hogy "nekik is van ám", de vagy érzékük, vagy kedvük, vagy idejük nincs hozzá, hogy rendszeresen foglalkozzanak velük. Nekik szeretnék most néhány növényt ajánlani, ami nem igényel állandó felügyeletet, törődést.

20-40-60 februárban

2013.02.19. 16:10

Itt a február vége, és habár most éppen megint havazást vagy legalábbis havasesőt mondanak a meteorológusok, az időjárás egyre inkább barátságos kezd lenni, ami felébreszti az emberben a kertészkedési vágyat. Lássuk, mit lehet ilyenkor tenni, ha van 20, 40, vagy éppen 60 percünk.

süti beállítások módosítása