Hasznos holmik a kiskertben

2011.11.18. 12:04

Kapa, gereblye vagy ásó szinte minden kiskertben van, de van egy-két eszköz és szerszám, amit nem mindenki vesz, pedig éppenséggel hasznos tud lenni. Ezek közül mutatnék most be hármat: az ásóvillát, a kacorkést és a fagereblyét. Nem állítom, hogy ezek nélkül nem lehet meglenni, én is megvoltam nélkülük sokáig, de most, hogy már vannak, sokat használom őket. Egyik sem került egy vagyonba, mindegyik megvolt kb. 1500 forintból.

1. A fagereblye

Elsőre nem hangzik túl misztikusnak: egy gereblye, aminek még a feje is fából van. Az eszköz elsőre nem tűnik túl hasznosnak, hiszen nagyobb mint egy átlagos gereblye, a fogak ritkábbak és fából vannak, ami önkéntelenül is azt mondatja az emberrel, hogy dehát az törékeny. A lényege azonban éppen ez, valamint az, hogy a fa könnyű. Nekem a normál gereblyével gyakori gondom, hogy a frissen lazított talajban nem jó vele dolgozni, mert a fej ahogy húzom, egyre mélyebben szánt, mindenben megakad. Nem szeretem azért sem, mert a növények között nem lehet vele dolgozni, könnyen megtépi a gyökereket. A fagereblye ezzel szemben nem süllyed le, mivel a fej könnyű, megmarad a felszínen, pont arra jó, hogy szépen elsimítsuk vele az ágyást. Könnyű kiszedni vele a felásott, felkapált földből a gyomokat, mivel a ritkásabb állású fogak közül a föld kifut, a gaz pedig fennmarad. Jól lehet vele dolgozni a talajfelszín közelében gyökerező növények körül is, mivel nem fogja felsérteni a gyökereket, leveleket. Pl. a tépősaláta a spenót vagy a mángold közül úgy tudtam kihúzni vele a sorok között megült leveleket, a nyári zöldségek elszáradt indáit, egyéb vackokat, hogy a növények nem sérültek. Nagyobb mérete ugyanakkor segít abban, hogy jobban haladjon a munka.

2. Az ásóvilla

Neve elsőre talán félrevezető, mert ásni éppenséggel nem nagyon lehet vele, legalábbis újonnan megművelendő földön biztosan nem. Elsősorban ágyásokban tudunk vele dolgozni anélkül, hogy a növények gyökerében kárt tennénk. Célja, hogy alá tudjunk nyúlni könnyedén a gyökérnek és megmozgatva a talajt úgy tudjuk kiemelni, hogy az minnél kevésbé sérüljön.

Így remek eszköz pl. ha át kell ültetni valamit, ha lazítani akarunk a talajon, hogy jobban szellőzzön, esetleg ha óvatosan trágyázni szeretnénk. A krumpli és a gyökérzöldségek kiemelő eszköze, segítségévek elkerülhető pl., hogy a répa beletörjön a talajba. Kiváló eszköz akkor is, ha mélyen gyökerező gazokat akarunk gyökerestől kiemelni az ágyásból - fellazítjuk a környékén a talajt, majd a gazt kiszedjük, míg a környékén növő zöldséget békén lehet hagyni. Végül kiváló eszköz a komposzt átforgatásához, rakodásához is.

3. A kacorkés

A kacorkés elsősorban a gyümölcsösökben lehet hasznos, hiszen ott pl. a sérült részek megtisztításához, kisebb ágak eltávolításához, rügy feletti bemetszéshez használható, de a zöldségesben is ezernyi haszna van. Leegyszerűsítve a kacorkés egy görbe pengéjű bicska. Azonban ez az apró módosítás a kertben csodát tesz, a veszedelmesen kinéző eszköz ugyanis az apró, precíz vágások, metszések elengedhetetlen kelléke. (Megjegyezzük, hogy a penge tényleg veszedelmes, tanulni kell a használatát ha nem akarjuk magunkba állítani.)

Az éles, már-már kampós hegyű penge ugyanis pont arra jó, hogy egy apró vágással levágjuk pl. a cukkínit, padlizsánt vagy a paprikát a tőről anélkül, hogy véletlenül megsértsük a környező leveleket vagy a szárat, ami egy késsel - legalábbis nekem - elég gyakran sikerül. Hasonlóan alkalmas pl. a mángold, a rebarbara vagy a tépősaláta szüreteléséhez - ugyanis tépni/csípni nem szabad a neve ellenére, mert a tépett felületen sokkal több betegség érheti a növényt mint a sima, egyenes metszett felületen, a levelek levágására használt olló pedig nem csak a kiszemelt levelet, hanem a környékén a pici leveleket is csonkítja, amit még éppen növeszteni szeretnénk. Emellett természetesen remekül lehet vele a kötözőzsinórt vágni. Végül egy praktikus tulajdonsága: a görbe penge a sima bicskával ellentétben jól kiáll a tokból, így akkor is könnyű kinyitni, amikor földes, saras az ember keze vagy éppen frissen vágott körmöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr143393680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása