Március közepe van, ilyenkor kell elvetni a padlizsán magját, hogy szép, egészséges palántákat kapjunk májusra. Habár legtöbbünk számára a padlizsán leginkább a lila, tojásformájú termést jelenti, amiből legtöbbször padlizsánkrémet készítünk, a padlizsán valójában sokféle színben, formában és méretben költözhet be a veteménybe és utána a tányérunkra. Az alábbiakban leírok öt tippet, hogy hogyan lehet nekünk is szép, egészséges padlizsánunk a kiskertben augusztusra.

 1. tipp: Meleg talajt neki

A padlizsán szereti a meleget, de nem úgy akár hogyan, hanem a gyökereinél. Erre már a vetésnél figyelemmel kell lenni, és a meleg talajt folyamatosan fenn kell tartani. A meleg persze normál meleget jelent, nem sivatagi forróságot. A talaj leginkább hosszabb hűvösebb időszakoktól vagy locsolástól tud lehülni. Ezért fontos, hogy a vetésnél olyan talajba vessünk, ami már elérte a szobahőmérsékletet (pl. ha épp most vettük a zsák földet, vigyük be a házba és várjunk 24 órát az ültetéssel), és utána az ablakpárkányon vagy fóliasátorban/üvegházban neveljük a fagyosszentek elmúltáig. A növényt csak olyan vízzel locsoljuk, ami legalább szobahőmérsékletű, (pl. az üvegházban/fóliasátorban már felmelegedett), a csapvíz hideg. Átültetésnél is figyeljünk arra, hogy ne hideg talajba ültessük, ne hideg vízzel öntözzük. Kiültetéskor (mely csak a fogyasszentek után lehet) válasszunk napos helyet, délután ültessük ki, amikor a talaj már biztosan meleg. Ha több napig esik és hűvösebb az idő, terítsünk egy fekete geotextil köpenyt a növény tövéhez, hogy melegen tartsuk a talajt.

2. tipp: A rokonság mindent elárul

A padlizsán a solanacae családba tartozik, vagyis a paradicsomnak, a paprikának, a burgonyának és a petúniának a rokona. Ez rögtön súg is sok mindent: kedveli a meleget, a sok nedvességet (de a pangó vizet nem), a jó talajt. Rendszeresen adjunk neki folyékony tápanyagot, pl. folyékony trágyát. Érzékeny a hidegre, és hasonló betegségek támadják meg, mint a paprikát, paradicsomot. Ültetés előtt a talajt töltsük fel tápanyagokkal, elsősorban szerves trágyával. Ne ültessük olyan helyre, ahol az elmúlt években ezek a növények nőttek, ne dohányozzunk a gondozásukkor, locsolásnál figyeljünk arra, hogy csak a növény tövét öntözzük.

3. tipp: Egy növény - öt termés

Ha azt szeretnénk, hogy a növény rendes méretű termést érleljen, elégedjünk meg öt terméssel növényenként (ez persze a mini termésűekre nem áll). Ha a növény már a térdünk fölé ér, csípjük ki a csúcsát, és várjuk meg, hogy öt termés kialakuljon. Ekkortól az új virágokat, ha elnyíltak, szedjük le (ne rögtön, mert a virágok nagyon dekoratívak, érdemes gyönyörködni bennük). A termést a kívánt méret elérésekor azonnal szedjük le, ne várjuk meg, hogy érni kezdjen.

4. tipp: Neveljünk változatos fajtákat

Lila, tojás alakú padlizsánt mindenhol lehet kapni, így érdemes kipróbálni más fajtákat is. Különösen olasz magok között lehet találni kerek, fehér vagy cirmos fajtákat, míg az ázsiai fajták között hosszú, megnyúlt, lila vagy zöld fajtákra lelhetünk. A fajta kiválasztásánál persze ügyeljünk arra, hogy mit akarunk vele csinálni. Pl. a hagyományos török töltött padlizsánhoz a kerek, vagy a tojás alakú fajta a legjobb, de ha ratatouille-ba vagy grillezni szeretnénk, akkor a hosszúkás, hengeres fajták jobbak. Válogatni pl. a már korábban említett webáruházakban lehet, mondjuk itt és itt.

5. tipp: Ha nem tudunk ideális körülményeket biztosítani neki, válasszunk hagyományos magyar fajtát

A padlizsán neveléséhez legalább május végéig elengedhetetlen egy meleg szoba, egy fóliasátor vagy egy üvegház. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, válasszuk inkább a hagyományos kecskeméti lilát, ami hozzá van szokva a szeszélyes magyar időjáráshoz  és biztosabban hoz termést kevésbé ideális körülmények között is. Az olasz vagy ázsiai fajták sokkal igényesebbek a melegre, ha nem tökéletesek a körülmények, azt a hozam bánhatja.

+1. tipp: Padlizsánt a virágoskertbe

A padlizsán dekoratív növény, különösen lila virágai és nagy, szürkészöld leveleinek köszönhetően. Érdemes néhányat a virágok közé ültetni, ahol viszont ne csípjük ki a csúcsát és ne korlátozzuk a termést, így sok virággal és kisebb, de mókásabb termésekkel augusztus végéig díszít.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr895132424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása