Ha lassan is, de beértek az első paradicsomok, a sok csapadék miatt több idő kellett nekik, mint vártam, de július második felére már lehetett szüretelni az első három fajtát, a sárgát, a tigriscsíkosat (Tiger Tom) és a fekete paradicsomot (Black Prince).

 

A szép, kerek, piros paradicsomot mindenki ismeri és bárki tonnaszámra hordhatja haza a piacról, de ezekkel én még nem találkoztam piacon, így nagyon kíváncsi voltam az eredményre. Hát lássuk:

 

Sárga paradicsom:

Ez egy folytonnövő fajta, de a többivel ellentétben nem nőtt úgy, mint az őrült, dinamikusan de mértékkel növekedett. Később virágzott, mint a többi, így az esők is kevésbé tették tönkre, de ennek megfelelően később is érett. Zöld állapotban a paradicsom hagyományos zöld, nem igazán lehet megmondani, hogy a végén nem piros lesz, hanem sárga.

Az érett termés aranyos sárga, mint egy ringló, és a mérete is valahol a normál paradicsom és a koktélparadicsom közé esik. A húsa sárga, a magok kicsik, a héj vékony. Az íze egy nagyon édes, de azért kellemesen savas paradicsomé. Nyersen nagyon finom, de el tudom képzelni grillezve is, sült husok mellé.

 

Tigriscsíkos (Tiger Tom):

A növény hatalmasra nőtt, minden igyekezet, ami a kordában tartására irányult, kudarcra volt ítélve. Sajnos az első virágzás ideje pont akkor volt, amikor hűvösebb volt és nagyon sok eső esett, így nem sok virágból lett termés. Maga a gyümölcs gömbölyű, kisebb, mint az átlagos paradicsom, de nagyobb, mint egy koktélparadicsom. Már zöld állapotában is jól látszanak a csíkok, amik ilyenkor sötétzöldek világos alapon, érett állapotban pedig sárgásak piros alapon. 

Az érett termés íze normál paradicsom íz, de a héj vastagabb, picit talán rágós is. A gyümölcs lédús és finom, a magok picik. A méret pont jó arra, hogy egyben bekapja az ember. Szerintem nyersen az igazi, remek dekoráció a tálon, vétek lenne elfőzni. 

 

Fekete paradicsom (Black Prince):

Ez a növény is nagyra nőtt, de nem akkorára, mint a tigriscsíkos. Sajnos a virágzást itt sem segítette az időjárás. A gyümölcs tojásdad, a végén csúcsos, normál méretű. Éretlen állapotban sötétzöld, sötétebb, mint egy átlagos zöld paradicsom. Ahogy a gyümölcs érik, nem pirosodik, hanem egy sötétebb, zöldes-barnás színt vesz fel, miközben szépen megpuhul. Néha nehéz megállapítani, melyik érett és melyik nem. 

Az érett termés sötét árnyalatú, barnás-zöldes, érdekes színű, nemcsak kívül, hanem belül is. Inkább húsos, mint lédús, és az íze édesebb, mint egy normál paradicsomé, nyoma sincs semmi savanykás íznek. Aki a hagyományos paradicsom ízt kedveli, csalódni fog, egy érdekes aromájú, édes paradicsomról van szó. Ez is nyersen, frissen az igazi.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr962196071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dreistein · http://teszekratok.blog.hu/ 2011.02.06. 07:58:56

szia kiskertes!

érdeklődnék, hogy hol lehet ilyen paradicsommagokat, vagy palántát szerezni?

gyerekkoromban a szomszédnéninek mindig volt sárga paradicsoma, és imádtam.
De szegényke meghalt, és azóta sem láttam sehol

tudsz segíteni?

köszi előre is!

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.02.09. 06:58:40

@Dreistein: Ezeket a magokat Magyarországon vettem, azt hiszem a Baumaxban. Legutóbb az Auchanban láttam belőlük. Kis tasakokban vannak és olyan feliratok vannak rajtuk, mint delikát és fitness. Sajnos a márkát nem tudom, de könnyű kiszúrni. Sok olyan magot árulnak, amiket más sorozatokban nem találsz meg.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.02.15. 09:49:36

@Dreistein: Ma megtaláltam az egyik csomagolását, Budapesti Kertimag a cég neve. Honlapjuk is van.

Dreistein · http://teszekratok.blog.hu/ 2011.02.20. 11:04:50

@Kiskertes:
Kösz szépen a tippet, ma elmegyünk a Baumaxba, megnézzük, ott mi található.
Majd értesítelek az eredményről.
Én nem kiskertben termelek (bár van 3000 m2 terület a ház mellett), hanem csak dézsákban, meg virágok mellett.
Pl. a fokhagyma minden rózsa mellé le van dugdosva, állítólag a levéltetvek nem szeretik
Apósom pincéjéből hordtam el pár kiöregedett hordót, azt félbevágtam, és paradicsomot, uborkát, dísztököket, hagymát, retket, céklát sikerült nevelni bennük. Persze némelyikhez állványt is kellett csinálni. (tetőléc-drótháló kombó)
süti beállítások módosítása