Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, éreztem, hogy a tél közepén vélhetően kevesebb olyan dolog fog történni a kiskertben, ami megér egy bejegyzést, így már tavasszal és nyáron gondolkoztam azon, hogy miről lehetne írni most. Ekkor határoztam el, hogy az egyik bejegyzés azokról a könyvekről, weboldalakról, újságokról fog szólni, amiket olvas(gat)tam illetve olvas(gat)ok, ha valami szakirodalmra vágyom. Ez most különösen aktuális is, mivel a legtöbb olvasgatásra ilyenkor, télen van időm, illetve ilyenkor, olvasás közben gondolom át az előző év sikereit/kudarcait és tervezem el az idei évet. Hát lássuk...

Kezdjük a magyar könyvekkel, weboldalakkal, különösen azért, mert legtöbbünk ezt a nyelvet érti.

Rengeteg könyv kapható, de nekem a legtöbb nem igazán jött be, talán a megközelítésmódjuk, talán a stílusuk miatt. Én nagyon "vizuális típus" vagyok, legalábbis amikor kertészkedésről, barkácsolásról van szó. Egy-két jó ábra vagy fotó sokkal többet segít, mint a szöveg. Sajnos sok magyar könyv éppen nem ezt a megközelítést alkalmazza.

Egy részük, pl. a Lelkes Lajos szerkesztette Házikerti Kézikönyv (Mezőgazda Kiadó, 2000) rendkívül szerteágazó ismereteket tartalmaz (tényleg, nagyon sok minden van benne a haszon- és dísz- és fűszernövényekről, a gyümölcsfákról de még az eltevésről is). Alapos, és sokat lehet belőle tanulni, de végtelenül száraz és nehéz. Nekem a képek és ábrák jelentős része nagyon nehezen volt értelmezhető. Az sem segít, hogy a képek csoportosítva vannak a könyvben és nem kötődnek a szöveghez, hanem "csak" megtörik a monoton fekete-fehér oldalak folyamát. Tamás Enikő Biokertészkedés könyve  (Mezőgazda kiadó, 2008) hasonló hatással volt rám. Gyakorlatilag minden benne van, ami a házi biokertészkedéshez kell. Részletes, pontos könyv, de éppen ezért nagyon nehezen emészthető.

Másik csoportjuk különböző német szerzők munkájának fordítása. Ezek általában specializáltabbak, inkább egy témáról szólnak vagy általánosságban és (nem rossz értelemben) felületesen foglalkoznak a kertészkedéssel. Legtöbbjüket barkácsáruházakban is megtaláljuk a könyvek között. Praktikusak és érthetőek, de hátrányuk, hogy méretükhöz képest nagyon drágák, 3-5 ezer forintot könnyen otthagyhatunk egy könyvért, és lehet, hogy abban csak a rózsa metszése és ültetése lesz benne. Ilyen pl. Martin Stangl Kerti Munkák című könyve (Mezőgazda Kiadó, 2004).

Ha pedig magyar weboldalt szeretnénk olvasni, ellátogathatunk a www.tankonyvtar.hu-ra és elolvashatjuk a Zöldségtermesztők Kézikönyvét. Ez ugyan nem az amatőr kiskertesekhez szól, de rengeteg érdekes, hasznos dolog van benne, ráadásul ingyen.

A következő bejegyzésben picit kitekintünk határainkon túlra.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr392584119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.05.28. 20:19:22

javaslom tanulmányozásra (különösen a növénytársítások témaköre miatt) Sulyok Katalin - Siklós László: Vetéstől a tálalásig című művét (Minerva Kiadó), nagyon jó!
süti beállítások módosítása