Reggel fagy és a nap még nem bukkan fel, amikor kilépek az ajtón, hogy elinduljak az állomásra a vonathoz. Ahogy megyek, a sötét először lassan, majd egyre  gyorsabban oszlik, a világ megtelik színekkel. Nem harsány zölddel, hanem sárgával, pirossal és barnával. 

Az ősz és benne leginkább az október számomra a legellentmondásosabb időszaka az évnek. Követeli, hogy megmegálljunk, hogy észrevegyük a pillanat varázsát, a lehulló levél egyszeri és megismételhetetlen tündöklését, de egyben most kell megalapoznunk a jövőt is, most kell tervezni és építeni. Számtalan munka van a kertben, amit ha most nem csinálunk meg, később már nem is lehet. A természet továbblép, majd kijavítja maga a mi segítségünk nélkül is, ha tudta. Az élet él és élni akar. Itt nincs biztonsági mentés, nincs undo parancs. Októberben egyszerre kell a jelennek és a jövőnek élni. A múltra visszagondolni most nincs idő, de nem is baj, eljön majd annak is az ideje.

Bármennyire is siet az ember, nem kerülheti el a figyelmét a változás. Aki csak néz, az látja a jelent, látja, ahogy lehull a falevél, ahogy a zúzmara fehérlik a füvön. Aki viszont figyel is, az látja a rügyet is az ágon, amit eddig a levél nyele rejtett. Látja a benne szunnyadó tündért, aki tavasszal majd zöld palástban, fehér vagy rózsaszín koszorúval fog táncot járni az ágon. Akkor könnyű lesz őt észrevenni, pedig már most is itt van velünk. Vegyük észre, köszönjünk neki. Ha figyelünk rá, hallani fogjuk, amint visszaköszön.

 

Ady Endre - Intés az Őrzőkhöz (részlet)

Őrzők, vigyázzatok a strázsán,
Az Élet él és élni akar,
Nem azért adott annyi szépet,
Hogy átvádoljanak most rajta
Véres s ostoba feneségek.
Oly szomorú embernek lenni
S szörnyüek az állat-hős igék
S a csillag-szóró éjszakák
Ma sem engedik feledtetni
Az ember Szépbe-szőtt hitét
S akik még vagytok, őrzőn, árván,
Őrzők: vigyázzatok a strázsán.

(forrás: magyar-irodalom.elte.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr633314277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása