Itt a november és a legtöbb kerti eszköz szép lassan bekerül a sufniba/pincébe/padlásra. Az alábbiakban összeszedtem néhány ötletet arra, hogy hogyan lehet elérni, hogy tavasszal úgy tudjunk velük dolgozni, mintha tegnap használtuk volna őket utoljára. Az itt leírtakat most a legcélszerűbb elvégezni, amikor egyébként holtszezon van. Tavasszal, amikor beindul a munka, nem lesz erre idő.

1. Mossuk le a földet, sarat, ellenőrizzük a nyelet, a rögzítéseket

Most még könnyedén megszabadulhatunk a gereblye, ásó, lapát lapjain, fogain, repedéseiben megülő sártól, földtől. Ha már nagyon beleszáradt volna, drótkefével megtisztíthatjuk őket. Az is segít, ha néhány percre egy vödör meleg vízbe állítjuk őket. Nézzük végig az eszközöket, nem laza-e vagy sérült valamelyik ék, csavar, szög. Nézzük át a nyelet, nem repedt-e. A rögzítéseket szorítsuk meg, üssük a helyére, ha kell cseréljük ki. A sérült nyelet minden esetben cseréljük.

2. Tisztítsuk ki a fűnyírót, a szegélynyírót, a fűkaszát és a gyepszellőztetőt

Úgy tegyük el, hogy előtte megfordítottuk és letisztítottuk a belső részre feltapadt, "nemezesedett" füvet. Szereljük ki a fűnyíró és a gyepszellőztető kését/forgó részét és tisztítsuk meg alatta is a gépet. A kést élezzük/éleztessük meg. Ha a fűnyíró/fűkasza kése sérült, repedt, vegyünk újat. Ha a rögzítő része sérült, akkor viszonyt cseréljük az egész rögzítő részt. Olajozzunk be mindent (igen jó szolgálatot tud tenni a WD-40) és újra szereljük össze. Ellenőrizzük a vezeték sértetlenségét, ha kell, cseréljük le.

3. A késes/ollós/láncos berendezéseket is ellenőrizzük

Szereljük szét őket és tisztítsuk ki a pengék illetve a pengék és a nyél közé szorult piszkot Élezzük/éleztessük meg majd olajozzuk be őket. Ha van védőtokja, abban tegyük el, ha nincs, akkor is kerítsünk valami védő tárolót és úgy tegyük el. Ellenőrizzük a pengéket, ha repedt, sérült, akkor az balesetveszélyes, ideje újat venni. Az ollóknál győződjünk meg arról, hogy a pengék jól zárjanak. Ellenőrizzük a láncfűrész láncát, ha túl laza, sérült, cseréljük, ha nem éles, élezzük/éleztessük meg.

4. Fertőtlenítsük az eszközöket

Az ásókat, kapákat, lapátokat, gereblyéket, késeket, ollókat, és egyáltalán mindent, amivel a talajt megműveljük vagy a növényekhez érünk velük, egy rezes-kénes lemosó permetezéssel fertőtlenítsük.

5. A benzinmotoros gépek motorját is rendbe kell tenni

Ne hagyjuk túl sok benzint a benzines gépekben, legfeljebb negyedig maradjon a tartály. Ha ki lehet belőlük önteni, akkor öntsük ki (természetesen ne a csapba, hanem egy flakonba), ha nem, akkor használjuk el. Az így kiöntött benzint ne tegyük el, mert valamiért az "nem áll el", hanem a benzinkutakon a veszélyes hulladékok közé helyezzük el. A kétütemű gépek gyújtógyertyáját szereljük ki, öntsünk egy egész kevés (kb. 20-25 ml)kétütemű olajat a nyílásba és húzzuk meg lassan de határozottan kétszer-háromszor az indítózsinórt. Ezzel beolajozzuk a télre a belső alkatrészeket. Utána szereljük vissza a gyertyát.

+1. Télen pihennek az eszközök

A gépeket (elektromos/benzines) fagymentes helyen tároljuk. A benzines gépeket emellett jól szellőző helységben kell tárolni. Minden eszközre igaz, hogy lehetőleg ne nyirkos helyen tároljuk. A nyeles szerszámokat jó, ha a nyelüknél fogva lógatva tesszük el. Ne vegyük elő a kerti szerszámokat télen más célra (pl. ne használjuk a lapátot útszóró só/granulátum kiszórására vagy a latyak ellapátolására, azt a kést, baltát és fűrészt, amivel a gyümölcsfákat ápoljuk, ne használjuk a karácsonyfa faragására, stb.). Erre használjunk kifejezetten erre a célra tartott eszközöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr713384735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása