5+1 tipp a decemberi kiskertbe

2011.12.13. 10:54

Itt a december, bár ez jelen pillanatban legfeljebb a naptárból derül ki. A nap süt, végre csapadék is esik (és habár persze decemberben inkább havat vár a sok gyerek, én kifejezetten örülök az esőnek az elmúlt hónapok szárazsága után), a fagyok igen gyengék, ha vannak egyáltalán. Ez remek lehetőséget teremt arra, hogy ha valamire nem jutott idő, most gyorsan pótoljuk, illetve készüljünk arra, hogy bármelyik pillanatban tényleg téliesre fordulhat az idő.

1. Burkoljuk be a fügét

A füge - habár egyre több magyar kertben megtalálható - mediterrán növény és nem, vagy legalábbis csak mérsékelten fagyálló. A föld feletti rész kb. -8 °C-ig bírja a fagyokat, utána elfagy. A gyökér ennél sokkal ellenállóbb, és ha elfagy a felső rész, a gyökérről kihajt, de az új ágak évekig nem teremnek. Ezért hát védjük a fagyoktól az ágakat. A védelemre választhatjuk a téli takarószövetet, a megmaradt fonott nádkerítést, vagy a profibbak a hungarocellel bélelt faládát. Másik megoldás az ágak fektetése és földdel, komposzttal fedése, bár ez nagyobb növényeknél és megfásult részeknél már nem működik. Szépen kössük össze az ágakat, hogy ne terüljenek szét, majd takarjuk be őket úgy, hogy alulról se menjen be a hideg. Én eddig a fehér téli takarót választottam, és habár voltak kisebb károk, egész jól áttelelt a növény a -18°C-ban is.

2. Rakjunk ki madáretetőt

Gondoljunk a madarakra, tegyünk ki madáretetőt és töltsük is fel. A "jó madáretető" a fán van, kb. 2-3 méter magasan és elsősorban a kisebb madaraknak biztosít hozzáférést. Ne várjuk meg a havat, jó, ha a madarak már akkor tudják, hol találnak eleséget, amikor még nem a hófehér tájon kell megtalálniuk a betevőt. Kirakhatunk egyéb, csipegethető eleséget, pl. faggyúgolyókat. Magunk is elkészíthetjük őket, vagy megvásárolhatjuk barkácsáruházban, gazdaboltban. A madarakat magvakkal etessük, ne kenyérrel. Ha erős fagyok vannak, itatóról is gondoskodhatunk. Az etetőket rendszeresen ellenőrizzük. Nem egy eszement beruházás és a madarak meghálálják: ha odaszoknak a kiskerthez, nyáron is arrafelé járnak majd és megeszik a kártevőket.

3. Ne sózzunk

A kiskertben és a kultúrnövények, gyümölcsfák környezetében ne sózzunk a síkosság ellen. A só nem tesz jót a talajnak és nem tesz jót növényeinknek sem. Válasszunk inkább faforgácsot, esetleg apró szemű kavicsot. De a legjobb, ha inkább olyan kerti utakat alakítunk ki, aminek a felülete nem csúszós (pl. kerüljük a fapallókat, a bontott téglát, inkább a szemcsés felületű kültéri járólapokat használjuk).

4. Figyeljük a havat a növényeken

A hó jó dolog, beburkolja a tájat, mint egy jó paplan védi a tomboló téltől az alatta megbúvó életet. De a hó nehéz is. Ha sok hó esik, figyeljük a melegházat, a fóliasátrat, a hidegágyat, a komposzttároló tetejét és takarítsuk le őket. Figyeljük a fákat, bokrokat, sövényeket és különösen az örökzöldeket is, ha azt látjuk, hogy meghajlanak a hó súlya alatt az ágak, inkább rázzuk le róluk. Télen az ágak sokkal merevebbek és rugalmatlanabbak, mint tavasztól őszig, könnyen repednek, törnek. Amikor ellapátoljuk a havat, azt soha nem dobjuk rá bokrokra, rózsákra, mert míg az a hó, ami hullik, az laza és szellős, addig a lapátolt hó már tömör és levegőtlen, elnyomja, amire rákerül.

5. Mértékkel az adventi világítással

Gyümölcsfára, bokorra ne tegyünk adventi fényfüzért. Még ha nem is nehéz, a felrakáskor óhatatlanul megsérthetjük a kérget, a rügyeket. Mindemellett a hagyományos ésősorok hőt is termelnek, amik megzavarhatják a fák nyugalmát. Ha mindenáron növényre akarjuk tenni az égősort, válasszuk az örökzöldeket - de a legjobb, ha az égősort a házra vagy a kerítésre tesszük.

+1. Amíg nincs fagy, lehet ültetni

Ha elmaradtunk az ültetéssel, még pótolhatjuk pl. a bokrok, fák ültetését, elültethetjük a dughagymát, medvehagymát, a virághagymákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr983459895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása