Egy új, havonta jelentkező rovatot szeretnék indítani "Mit Vessünk/hajtassunk?" címmel. A cím remélhetőleg magáért beszél, azt szeretném röviden megírni az egyes bejegyzésekben, hogy az adott hónapban mit érdemes/lehet elvetni szabad földbe, melegágyba, üvegházba vagy éppen keltetőtálcába a szoba melegébe. Melegágy alatt olyan védett ágyást értek, ami minimum fagymentes, de inkább 5°C van benne éjszaka is, míg üvegház esetében feltételezem a legalább 5°C-ot, de inkább 10-et éjszakára. Szobában lévő keltetőtálcánál legalább állandó 18-20°C-ot feltételezek, valamint fényáteresztő műanyag fedelet.

És akkor most lássuk, mit vessünk februárban.

1. szabad földbe: A hónap végén, ha már nem fagyott a talaj, elvethetjük a petrezselyem, a fehérrépa, a sárgarépa és a paszternák magját. A vetés előtt érdemes az ágyást "melegen tartani", amit leginkább úgy érhetünk el, ha 2-3 napra a vetés előtt fátyolfóliával letakarjuk. A magokat vetés előtt 24 órára erősen nedves homokkal keverjük el és szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd a nedves homok segítségével vékony, igazából nem túl mély barázdákba vessük.

Elvethetjük hasonlóan előmelegített ágyásba a hónapos retket is. Ezt is érdemes lehet beáztatni egy éjszakára, de nem szükséges. A retket úgy ültessük, hogy utólag már ne kelljen egyelni. Ha drazsírozott retket vetünk, azt extra mértékben öntözzük be.

A vetést tartsuk továbbra is letakarva.

2. melegágyba: ide is elvethetjük a retket, a vetésénél arra érdemes figyelni, amit fent írtam.

3. üvegházba: elkezdhetjük az első salátákat elvetni keltetőtálcába, amit derékmagasságban helyezünk el (itt ugyanis melegebb van, mint a földön). Elvethetjük az első karalábét is, ezt is tálcába, derékmagasságba.

4. fűtött helységben keltetőtálcába: itt az ideje a legtöbb paprika, a korai paradicsom, a padlizsán, a zeller magjainak elültetésének. Ha később az üvegházban szeretnénk uborkát hajtatni, akkor azt is most kell elvetni. Ehhez kifejezetten korai, hajtatni való uborkafajtát válasszunk. Továbbá a szobában is vethetünk karalábét, salátát.

A zellert szórjuk a keltetőtálca földjére, ne takarjuk földdel (fényre csírázik), tartsuk párásan és melegen. A paprikának és a padlizsánnak jót tesz, ha vetés előtt a magokat beáztatjuk 12-24 órára. Paradicsomnál és uborkánál ez nem szükséges. Csávázott vetőmagot ne áztassunk (rá van írva, de észre is vesszük, mert a magnak kék, zöld sárga, rózsaszín színe lesz)! Az uborka, a padlizsán és a paprika legalább 20 fokot igényel a csírázáshoz, a paradicsom 15-18 fokon is jól elvan. Ha salátát vetünk szobában, figyeljünk arra, hogy inkább hűvösebb legyen neki (kb. 15 fok, de a legtöbb számára a 12 fok ideális).

5. Fűtött helységben elkezdhetjük a vetőburgonya csíráztatását is. Ehhez a vetőburgonyát azzal a végével felfelé, ahol több a "szem", tegyük egy tojástartóba, majd meleg, világos, de nem direkt napos helyen hagyjuk békében. Ideális hely a konyhaszekrény teteje. Habár legtöbbünk a burgonyagumókat kb. egyöntetűnek látja elsőre, alapos vizsgálat után látszik, hogy a két "csúcsos" vége nem egyforma, az egyiken jóval több kis gödröcske vagy rügy van, mint  a másikon. Ezek a kis gödröcskék a szemek, melyekből a rügyek lesznek.

6. Február végén ha akarjuk hajtathatjuk a rebarbarát is. Ehhez a növényt takarjuk le egy fekete vödörrel (vagy ha van olyanunk, akkor kifejezetten erre a célra árult terrakotta rebarbara hajtató edénnyel (leginkább olasz körutakon szerezhettük be). Vigyázzunk, egy rebarbaranövényt három évente csak egyszer szabad hajtatni, különben kifárad és elpusztul. Kb. három hét múlva levehetjük a vödröt és szüretelhetjük a zsenge rózsaszín hajtásokat. Ne az összeset szedjük le!

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr704104690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása