Sokan azt gondolják, hogy a kiskertbe főként zöldség, kisebb részben gyümölcs való, pedig virágoknak éppúgy helyük van benne, igaz itt nem elsősorban a díszítő jellegük miatt számítunk rájuk, inkább valamilyen másodlagos hatásuk miatt érdekesek számunkra. Hogy mik lehetnek ezek a másodlagos hatások? Igen sokfélék, így lehet kártevőelriasztó, betegségmegelőző hatásuk, lehetnek méhcsalogatók, lehetnek stimuláló hatásúak egyes zöldségekre, árnyékolásra is használhatjuk őket, de termeszthetjük őket fogyasztásra is.

Kártevőket elriasztó hatása van pl. a büdöskének (anyakönyvi elnevezése bársonyvirág, a tasakjára is ez lesz írva), de csak az aprófejű változatnak, amelyek távoltartják a fonálférgeket a zöldségektől. Hasonló hatása van pl. a körömvirágnak, ami gyógynövényként is funkcionál. Ha valaki szeretné elriasztani a sárgarépája körül a muroklegyet, az ültessen hagymát, ha pedig dekoratívat akar, akkor díszhagymát. Én nagyon kedvelem a hatalmasra megnövő, vékonyka szárat, amin vidám lila bóbita billeg.

Árnyékolásra is jól használható, de megintcsak értékes gyógynövény a bíbor kasvirág. Kevésbé gyógynövény, de vágott virágnak ideális a nagyméretű dália. Az árnyékoló növényeket lehetőleg úgy ültessük, hogy a délutáni forróságban vetüljön árnyékuk a meleget nem minden mennyiségben tűrő zöldségekre.

Mézcsalogatónak illatos virág, pl. borágó való, de ezt ne csak úgy ültessük ki a földbe, hanem szigorúan cserépben tartsuk, különben nem győzzük majd kiírtani a kertből. Ne műanyag, hanem rendes cserepet válasszunk és azt a földbe ültessük, így nem szárad ki olyan könnyen a földje. Másik, ideális lehetőség a mézontófű, vagyis a facélia vetése, ezt zöldtrágyaként is használhatjuk, az üresen maradt ágyásrészeken.

Ha pedig enni szeretnénk a virágot, akkor a választás a violára és a sarkantyúkára essen, de ehető virága van a körömvirágnak is. A sarkantyúka emellett a tetveket is elvonzza a körülötte növő egyéb növényekről, így kétszeresen is hasznos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr634343320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása