Cukkíniszüret

2012.06.26. 12:00

A nagybetűs nyár egyik egyértelmű jele, hogy lassan beindul a cukkíniszüret a kiskertben. A cukkíni persze mérete miatt nem igazán a kiskert barátja, de mindenképpen érdemes nevelni néhányat, mert a piacon általában siralmas a kínálat (a félméteres példányok nem igazán finomak), a pici szupermarketes példányok meg messziről jönnek, így nem túl frissek.

Idén is sok fajtát ültettem, köztük hagyományos olasz fajtákat és bevált hibrideket is. A hagyományos fajták még váratnak magukra, azok sokkal lassabban fejlődnek, de a hibridek már teremnek.

 DSC00606.JPG

A három hibrid: parador (sárga), defender (sötétzöld), bastogne (világoszöld). A parador hosszú, hengeres, sárga, vékony héjú cukkíni. Ahogy nő, nem szélesedik ki nagyon, a magok nem nőnek túl nagyra, 30-40 cm-esen is finom és zsenge, de igazán 15-20 cm-esen az igazi. A termés szára normál hosszúságú, egy éles kés vagy egy kacor segítségével könnyen leszedhető. Elsősorban salátákba és grillezni jó. Főzni kevésbé, mert sok levet ereszt és nagyon összeesik.

A defender "hagyományos" sötétzöld cukkíni, ugyanakkor rendkívül szapora, akár kétszer annyi cukkíni is fejlődik rajta, mint egy másik fajtán. A termés zömök, ahogy nő, az orra kiszélesedik. A nagyobb példányokban már érezhetőek a magok, így nem érdemes túl nagyra növeszteni, kb. 20-25 cm-es korában legkésőbb érdemes leszedni. Főzni ideális, pl. egy cukkínis lecsóba tökéletes, de grillezni is remek. Nyersen a vastagabb héjja miatt szerintem nem az igazi.

A bastogne világoszöld, körtére emlékeztető formájú cukkíni. Héja rendkívül vékony (a képen jól látszik, hogy csak a leszedéstől könnyen sérül), húsa tartalmas, kevés levet eresztő, így mind salátákba, mind főzve, sütve jó. Tölteni is jól lehet, csak vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét és mehet is bele a töltelék. Hátránya, hogy nagyon rövid száron nő, nehéz úgy leszedni, hogy ne sértsük meg valamelyik levelet, egy éles kés itt is jó barát. Nem érdemes nagyra növeszteni, 15-20 cm-esen már érdemes leszedni. Ennél a méretnél magjai még alig érezhetőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr644611525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása