Az egyik legnehezebb dolog számomra a szűkös hellyel való gazdálkodás. A kert nem túl nagy és a gyerekeknek is kell játszani a hely, így nem vethetem be magokkal az egészet. Márpedig magok bőven akadnak, ha az ember bemegy egy gazdaboltba vagy esetleg barkács/kertészeti áruházba, annyiféle növény magját látja, hogy ki sem ismeri magát.

 

Ebből fakadóan erős önkorlátozásra kellett rávennem magamat és gondosan végiggondolni, hogy mi és hogyan fér majd el. Végül az egyik fő vezérfonalam az lett, hogy olyan dolgokat szeretnék termelni, amiket nem kapok meg a piacon, vagy ha igen, akkor is drágán. Ezért olyan növényeket ültettem tavaly és szeretnék ültetni az idén, amik így-vagy úgy, de nem az átlagba tartoznak.

Ebbe a sorba illik bele a mángold, a különböző tépősaláták, a rebarbara (ezt nem magról, hanem gyökérről, amit anyósoméktól kaptam), a jánosnapi retek, a fekete paradicsom, a kosszarvú és az elefántagyar paprika és a bébicékla, valamint a sárga salátacukkíni.

A másik szempont az volt, hogy olyasmit is ültetek, ami a piacon is van, de mégis más. Így lesz normál, zöld cukkíni és piros paradicsom is, de a cukkínit kb. 20-30 dekás korában leszedem, a paradicsomot pedig csak közvetlenül azelőtt, hogy a tányérra kerülne (ekkor van egy fantasztikus illata, ami nagyon hamar elvész).

Ezeknek a jelentős részét persze elő kell nevelni palántának és mivel üvegházam az nincs, marad az ablakpárkány, ami meg nem tökéletes, így kérdés, lesz-e valami, amit ki tudok ültetni, de majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr761768362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása