Kötelező gyakorlat

2010.08.03. 20:55

Azt hiszem, nem tévedek túl nagyot, ha azt mondom, hogy egy valamire való magyar kiskertben kötelező elem a paradicsom. Kötelező annak ellenére, hogy a legnagyobb jóindulattal sem tenkinthető egyszerűen gondozható növénynek, sőt, kifejezetten sok munkát igényel. Palántanevelés ablakpárkányon vagy üvegházban, kiültetés, karózás, oldalhajtások eltávolítása, állanó trágyázás, öntözés, széltől, fagytól, erős esőtől védés... Meg persze kényes is. Kényes a talajra, kényes a melegre, kényes a hidegre, kényes a nedvességre. Ugyanakkor kétségtelenül egyike a legfinomabb zöldségeknek, olyasvalami, ami miatt az ember mindezeket végigcsinálja.

 

 

Persze mondhatja bárki az otthoni palántázásra, hogy az emberek 95%-a veszi a paradicsompalántát, ami részben érthető, mivel a paradicsompalánták nevelése elég nyűgös dolog otthon, a piacon pedig kb. 20 és 50 Ft között mozog az áruk, ami gimnáziumi matektanárom szavaival élve konvergál a nullához. Az elmúlt két évben én is vettem a palántákat, de egyrészről nem igazán voltam megelégedve a választékkal (van ilyen-olyan-amolyan piros), másrészről miután kiválasztottam, hogy milyet kérek, hát persze, hogy egyik sem az a fajta volt. Múlt évben pl. az összes lukullusz lett, miután piros fürtöset kértem... Így annak ellenére, hogy a 8 tövön majd 25 kiló termett, nem voltam igazán elégedett és elhatároztam, hogy idén máshogy lesz.

 

És itt jön a kérdés: mikor kell elkezdeni a jövő évi termés előkészítését. A válasz pedig az, hogy kb. Karácsony magasságában. Ekkor kell, ugyanis kinézni a jövő évi fajtákat és - ha valaki nem a boltban veszi a magokat - megrendelni őket. Magot rendelni ma már nem életidegen dolog, ha valaki nem kap az igényeinek megfelelőt a boltban, ott az internet és a magyar boltokhoz képest összehasonlíthatatlanul bővebb külföldi katalógusok, és kb. egy hónap alatt meg is érkezik a csomag.

Az ültetés fajtától változóan január végétől március végéig történik, kis ültetőtálcába, vagy a korábban itt bemutatott tápkocka készítővel készített kockába. A kis palánták növekedése fajtától függően eléggé változó, általában egy-két hét alatt kelnek ki és jó egy hónap kell az első igazi levelek megjelenéséig. Innentől folyamatosan gyorsul a tempó, így egy átlag február közepén elültetett mag április végére - május elejére készen áll, hogy kiköltözzön a kertbe, végleges helyére. A paradicsom nem tűri a jobbra-balra pakolászást, ha egyszer kiültettük, ott akar maradni. Én ültetés után rögtön kikarózom őket, bár ráér addig, amíg nagyon beindulnak fölfelé. A karózás független attól, hogy bokrosodó vagy folytonnövő fajtát nevelünk, ha nem akarjuk, hogy a gyümölcsök lehúzzák a növényt a sárba, karózni kell, a lágy, puha szár nem tudja megtartani a növényt.

Ezután várunk, hogy növekedjen, érdemes folyamatosan kicsípni az oldalhajtásokat (olyan ágak, amik a főágról egy levél tövénél ágaznak el), illetve a szakkönyv szerint ha elérte azt a magasságot, amit nem szeretnénk, ha meghaladna, akkor csípjük ki a főágat is, ez megállítja a növekedést és a növény a termésérlelésre kezd koncentrálni. Az én példányaim valószínűleg műveletlenek és nem olvasnak szakkönyvet, mivel fogták magukat és nőttek tovább, egyből 3-5 új ággal.

 Az idei tavasz sajnos nem volt teljesen ideális a paradicsom virágzásának, az általában ötösével jelentkező fürtökön jó, ha két-három szem nőtt, de azok szépek. Anyósomnak is adtam palántát, ő később ültette ki őket, így később virágoztak, amikor már végetértek az özönvízszerű esők, neki gyönyörű fürtökben lóg a paradicsom a bokorról.

A paradicsom szereti a gazdag talajt, így egy kéthetenkénti folyékony trágyával történő locsolást nagyon meghálál, ne sajnáljuk tőle.

Az egyes fajták teljesen eltérő ütemben és rendben érnek, gyakorlatilag lehetetlen azt mondani, hogy mettől meddig tart a paradicsomszezon. Egy dolog biztos, július előtt nem igen érik be és az első fagyok biztosan véget vetnek neki. Én az idén négy különböző paradicsomot vetettem és mind a négy máshogy terem. A fekete paradicsom (Black Prince) és a tigriscsíkor (Tiger Tom) már érik, a sárga husú és a kilós még igencsak zöld.

Az érett paradicsomokról és a tapasztalatokról egy későbbi postban fogok írni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr832112307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása