Múlt évben nagyon siralmasra sikeredett a cukkínitermés, amit azt hiszem részben az okozott, hogy nem jó helyre ültettem a növényeket. (Nagyon árnyékban voltak, márpedig a cukkíni szereti a napot.) Összesen ha két 30 dekás cukkíni volt, sokat mondok, a legtöbb növényen semmi nem termett.

Az idén "okosabb" voltam, és igazi napfürdőre ültettem őket. Vátoztattam a fajokon is, és az idén a normál hosszúkás formájúaknál két F1 hibridet ültettem, Defendert és Paradort. Az előbbi zöld, az utóbbi sárga. Három kerek fajtát is összeválogattam: Tondo di Piacenzát, Tondo di Nizzát és Summer Ballt. Az első kis kerek, sötétzöld, a második picit nagyobb, kerek és halványzöld, már-már fehéres, a harmadik kis kerek, sárga.

 

Az eredmény nem maradt el, mert igazi dömping volt/van a kiskertben, hetente akár másfél-két kiló finom zsenge cukkíni is terem a 6 növényen, ami több, mint elég a családnak.

A Defender mennyiségben a legjobb, nagyon hamar megnőtt és termőre fordult, és átlagosan kétszer annyi termés van rajta, mint a többin. Maga a cukkíni termése teljesen normális, semmilyen rossz, vagy jó tulajdonsága nincs, hosszúkás, vége felé szélesedő, zöld, lédús fajta, a magok relatív picik. Alig 3 nap alatt megnő 30-35 dekásra, a többi fajta ezt kb. 5-7 nap alatt produkálja. Ez néha gond is, mert ha az ember nem ellenőrzi naponta a méretet, könnyen túlnőhet az ideálisnál. A Parador már nem terem ilyen ütemben, de ez igazi salátacukkíni, sárga, hosszú, nem szélesedő, a magok szinte eltűnnek, a héja nyersen is észrevehetetlen. Valamiért az enyémen kívül zöldes minta látszik, ami egyáltalán nem szabályos, de a belseje egy hamisítatlan sárga cukkínié.

A két Tondo-ból a di Piacenza jobban terem nálam, nagyon kompakt növény, alig foglal helyet és 2-3 darabos "rohamokban" hozza a kb. 30 dekás golyóbisokat (egy-egy roham között pedig kb. 1-2 hetet pihen a növény). Ha nagyobbra hagyjuk nőni, akkor már érezhetőek benne a magok, ami ront az összképen, de ebben a méretben tökéletesek. Formájukból adódóan remekül lehet tölteni őket, de én pl. lecsóba is beledaraboltam belőlük és ott is jók voltak, mivel keményebb, roppanósabb a husuk, mint a hagyományos hosszúkás cukkíniknek, nem ereszt annyi levet és "tartalmasabb". A Tondo di Nizza is remek, bár messze nem terem annyit és helyet is többet igényel, de annyira finom íze van és annyira jó a szerkezete, hogy mindenképpen érdemes volt ültetni.

A Summer Ball valószínűleg nincs túl jó helyen, mert eddig egy sárga termés termett rajta és most növekedik a második, de maga a növény nagyon "aranyos", látványos cukkínifajta. Olyan kompakt, hogy akár balkonládában is nevelhető lenne, egy átlagos muskátli szerintem terjedelmesebb. A termése tojás alakú és méretű, igazi salátába való csemege.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr672216667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása