Számvetés a kiskertben

2010.11.12. 11:14

Múltkoriban egyik vacsoránál szóba került a blog és feleségem meglehetős rosszallással adta tudtomra, hogy nem tetszik neki, hogy csak a sikereket mutatom be, mintha valami kirakatnak tartanám a blogot. Mint annyi minden másban persze ebben is igaza van, hiszen - bár én némi csalódottsággal vettem tudomásul - nem minden nőtt úgy a kiskertben, ahogyan én azt megálmodtam, sőt.

 

Úgyhogy így november közepéhez közeledvén gondoltam, végzek egy gyors számvetést, hogy mi volt, ami jól működött és mi volt, ami nem. Ez azért is jó, mert így tudom, hogy mit fogok jövőre változtatni.

Szóval, először ami nem jött be:

a) A káposztafélékkel sajnos nem tudok zöldágra vergődni. Sok finom dolog tartozik ide, de annyi kártevőjük van, hogy nem győzöm, különösen úgy, hogy nem akarom a növényeket permetezni. Mindig szépen kikelnek, hozzák a leveleket, fejlődgetnek, aztán egyik reggel arra megyek ki, hogy vagy hernyók zabálták fel őket az éjszaka, vagy tele vannak mindenféle fehér bogárkákkal. A hernyók iszonyatos pusztítást végeznek akár egyetlen éjszaka, a fehér bogárkák inkább zavaróak. Nem tudom, jövőre mi lesz, lehet, hogy nem ültetek belőlük.

b) Az előzőhöz tartozik még félig-meddig a retek is, bár ezt nem eszi semmi, valamiért nem hoznak rendes gyökereket, satnya valamik lesznek, amik meg normálisan néznek ki, azok olyan erősek, hogy nem lehet őket megenni. Ennek ellenére jövőre retekkel fogok próbálkozni, mert nagyon jó "helykitöltők". Ki tudja, egyszer talán bejön végre.

c) Ide tartozik még a cékla is, amit egyszerűen nem tudok, hogy hova tűnt el. Először szépen kikelt, elkezdett fejlődni, kiritkítottam, hogy legyen helye, aztán egyszerűen eltűnt. Nem köszönt, nem láttam kimasírozni sértődötten az ajtón, hogy "bocsi, de máshol talán jobb lesz", és Gedeont is hiába kérdeztem, nem tudta, hogy hová lett. Összesen egy darabot találtam, és az sem tekinthető izmos példánynak. Úgyhogy sajnos azt hiszem, hogy aki arra vár, hogy a di Chioggiáról és a holdhónap kísérletről beszámolót kapjon, az még egy évet várhat.

d) Paprika és padlizsán: na ezekből semmi nem lett. Amilyen szépek voltak a palánták, amikor kiültettem őket, olyan szinten nem lett belőlük semmi. A paprikák kicsik maradtak és a húsuk vékony volt, a padlizsánon meg összesen egy szem termett. Ennek oka azt hiszem az volt, hogy nem a legjobb helyre kerültek, meg valahogy az időjárás nem kedvezett nekik. Na majd jövőre.

 

Ami nem hozta, ami vártam (de talán én vártam túl sokat), az a paradicsom. Sem az időjárás nem kedvezett neki, sem a fajták nem váltak be igazán, amiket ültettem. Volt mindegyikből, meg szépek voltak, meg egészségesek, de valahogy összességében kevés termett. Persze sejtettem, hogy nem lesz annyi, mint tavaly, amikor némi túlzással elborított a sok paradicsom, de azért egy jó 10 kilós termést reméltem, aminek talán a fele, ha meglett.

 

Ami pedig bejött, az a saláta, a mángold, a sárgarépa, a krumpli és a cukkíni. Ezeknek jövőre is ott a helyük a kertben. A saláták nagyra nőttek, szépek voltak és egészségesek, öröm volt rájuk nézni. A mángold egész tavasszal és nyáron ellátott minket levelekkel, sőt még most is lehet belőlük szüretelni, hála ennek a pár meleg napnak így az ősz vége felé közeledve. A sárgarépának nagyon jót tett a megemelt ágyás és az ezzel járó laza, vastag föld, gyönyörűen fejlődött, illetve fejlődik még most is. A cukkíni pedig a tavalyi semmi után idén bemutatta, hogy mire képes, annyi 30-40 dekás termést szedtem le róla az idén, hogy nem bírtuk megenni. A krumplinál csak az a kérdés, hogy hova fogom őket ültetni jövőre, mert minden évben máshova kellene őket ültetni úgy, hogy közben lehetőleg olyan helyre ne kerüljön, ahol az előző 3 évben nőtt (vagy ahol paprika, paradicsom vagy padlizsán volt). Ez pedig néminemű problémába ütközik a kiskert méretei miatt.

Itt kell még említést tennem a levélzellerről, valamint a fodros és a sima petrezselyemről, mert ezek is nagyon jól érezték/érzik magukat. Egész évben ellátnak a szükséges mennyiségű levéllel és gyönyörű színfoltjai a kertnek.

 

Mindezek alapján azt hiszem, megállapíthatom, hogy nagyon sok dolgot máshogy kell csinálni jövőre. Az egyik legfontosabb fejlesztés az valamilyen kicsi üvegházféleség kéne, hogy legyen, ahol a paprika-paradicsom-padlizsán csapat fejlődni tud addig, amíg nem válik trópusivá az idő a szabadban. De ez elég kényes kérdés úgy, hogy három gyerkőc rohangál és dobál és őrjöng a kertben (vagyis az üveg kizárva, marad valami más, mondjuk a polikarbonát lemez, vagy valami erőtér). Meg a retektermesztésnél rá kell lelnem a tél folyamán a tökéletes retektermesztés titkára, és mindemellett nem kéne elrontanom azt, ami az idén jól ment. Vagyis feladat az lesz bőven...

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr72443836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bimbula 2011.05.15. 21:20:09

Kedves Elefánt Úr !
Érdeklődve olvastam soraidat.Úgy akadtam a lapodra, hogy én is petúnia neveléssel küszködöm, és beírtam a keresőbe.Ha nem bánod megosztom a tapasztalataimat.Én is megpróbálok a családomnak friss zöldséget termelni.
A káposztával nekem is hasonlóak a tapasztalataim, úgyhogy én sem kísérletezem vele.A karalábé termelés viszont működik.
Az elején leszögezem, hogy van egy 6x20 méteres fóliasátram, megéri befektetni.Sokkal szebbek alatta a növények és védve is vannak a szél és a jégeső ellen.
Ősszel elvetem a petrezselymet és a télálló salátát, hogy márciusra teremjen.Február végén elvetem benne a krumplit, a paprika,paradicsom,stb magokat.
A retket társítással vetem,salátával, dughagymával.A reteknek sok víz kell,akkor gyorsan fejlődik és nem lesz erős.
A paradicsomot felkötöm a vezetékre és folyamatosan kacsozom.
Ugyanígy nevelem az uborkát és a sárgadinnyét is.
Még nem említettem, hogy van a fólia alatt földieper is, amit fekete fóliára palántázom.
Mostanra ültethető állapotba kerültek a paprikapalánták is, amelyet szintén a fólia alá palántálok.a tövek közé bazsalikomot palántálok, jó hatással vannak a növekedésre.
Ajánlom, hogy olvass a növénytársításról, most tapasztaltam a reteknél.
Egyenlőre ennyit sok sikert !
süti beállítások módosítása