Még a múlt évben májusban írtam egy posztot a Hold hatásáról a növények életében, amit különösen a céklák esetében nagyon jól lehet demonstrálni. A múlt évi kísérlet azonban nem sikerült, így az idén mindenképpen szerettem volna eredményt elérni.

Ennek érdekében az idén is elvetettem a céklát, de az előző évi talán kissé kései vetéshez képest már normál időben, március elején földbe kerültek a magok. Maga az ágyás a rengeteg munka miatt kicsit el lett hanyagolva, épp csak a minimum törődést kapta meg, aminek féltem, hogy meg is lesz az eredménye. Az ültetés után egész jó iramban keltek ki, de már az első lépésnél, az egyelésnél elcsúsztak a dolgok, márpedig az egyelés a gyökérzöldségeknél szinte fontosabb, mint bármi. Ennek következtében elég betegesnek nézett ki az egész, de mivel (így utólag szerencsére) annyira sem volt időm, hogy kiszedjem őket és valami újjal próbálkozzam, végül néhány megmaradt és szép eredményt produkált. A kiszedésre augusztus elején került sor, vagyis összesen öt holdhónap telt el.

Azt nem mondhatnám, hogy az egész várost én fogom ellátni céklával, de annyi éppen lett, ami a kísérlet igazolásához meg egy-két vacsihoz elég.

Két csomagból származtak a céklák, egy vegyes (piros, fehér, sárga) színű, karikás "hulla-hoop" fantázianevű céklákat tartalmazóból és egy di Chioggia csomagból. A vegyes színűből csak a piros karikásból lett mutatóba példány, a di Chioggiából pedig összesen 1 db, de azok fényesen igazolják a kísérlet alaptételét. Íme a piros:

És a di Chioggia: 

Mind a kettőn látható (bár a másodikon kétség kívül jobban), hogy a karikák a vártak szerint, ötször váltják egymást és ez nem függ a cékla méretétől, a tiszta piros ugyan azon a napon lett elültetve, mint a di Chioggia, de míg ez előbbi normál, alma méretű céklafej lett, addig a másik csak paradicsom méretű, mégis, a csíkok száma azonos. Természetesen egy kísérlet akkor ér valamit, ha van kontroll csoport is, úgyhogy jövőre megint ellenőrzöm majd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr343147835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása