Beköszöntött az ősz, immáron nem csak a naptárban, hanem a természetben is. Az elmúlt hetekben nálam eléggé állt minden munka, mivel egészen egyszerűen keményre volt száradva a föld és még a letermett paradicsomok és bab karóját sem voltam képes csákány nélkül kiszedni a földből, így inkább várakozó álláspontra helyezkedtem. A hét végén azonban elég eső esett, hogy neki lehessen kezdeni a munkának. 

Az ősz rengeteg tennivalót ad, csak győzzük idővel és erővel. A kiskertben is igaz a szép régi mondás: ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Ha rendesen elvégezzük az őszi munkákat, akkor a kert szépen tud aludni és a tavaszi ébredéskor készen várja az új szezont. Az alábbiakban összeszedtem öt tippet, amit érdemes megcsinálni.

1. tipp: rakjuk rendbe a gyümölcsfákat, bokrokat

Ne hagyjuk tavaszra a fák, bokrok rendbetételét, mert velük együtt a kórokozók is áttelelnek. A legfontosabb, hogy szedjük össze a lehullott leveleket és dobjuk ki őket a szemétbe. Ne égessük el, mert az nem környezetbarát, de ne is komposztáljuk őket, mert rengeteg kártevő lehet rajtuk és ha nem jól komposztálunk, visszahordjuk őket a kertbe úgy, hogy észre sem vesszük. Nézzük át az ágakat, a törzset, vágjuk le a sérült vagy beteg részeket, kaparjuk meg a törzset. Ne hagyjunk termést a fán (különösen beteget). Ha ezzel végeztünk, zárjuk le a sérüléseket sebkezelő szerrel. A málnából metsszük ki a letermett ágakat. Ejtsünk meg egy őszi lemosó permetezést.

2. tipp: tisztítsuk meg a szerszámokat, fertőtlenítsük az eszközöket

Tisztítsuk ki a fűnyírót, mossuk le az ollót, ásót és más kerti szerszámokat. A mozgó fémalkaltrészeket olajozzuk be. Tisztítsuk le a karókat is. A fából készült szerszámokat és a karókat (különösen a paradicsomét) a fához hasonlóan lemosó permetezéssel kezeljük, hiszen azokban éppen úgy megtelepedhettek a kórokozók. Várjuk meg, amíg megszáradnak, utána rakjuk el őket.

3. tipp mozgassuk át az ágyások talaját, tegyünk bele szerves trágyát, komposztot

A legtöbb növény nem szereti, ha frissen trágyázott vagy mozgatott talajra ültetik, így ezzel se várjunk tavaszig, mozgassuk át a talajt, dolgozzuk el benne a trágyát, komposztot. Gondoskodjunk a talaj megfelelő takarásáról is (pl. mulccsal).

Előkészíthetünk egy ágyást hó alá vetéshez is, ahova egy szebb januári napon elvethetjük a fagyokat bíró, korán csírázó magokat is (pl. hónapos retek, sárgarépa, spenót). Ez utóbbi különösen jó lehet akkor, ha a kertünk földje agyagos és a hóolvadáskor nehezen művelhető.

4. tipp: ültessünk áttelelő növényeket

Még nem késő elvetni az áttelelő növényeket (ezek közül egyeseket hidegágyba, mások szabadba). Ilyen lehet az áttelelő saláta, az áttelelő borsó, a spenót, a dughagyma. Az áttelelő növények a hó alá vetéssel együtt remek módjai a kert korai beindításának, hiszen így majdhogynem folyamatos a kert kihasználtsága.

5. tipp: ne feledkezzünk meg a virágokról sem

Szedjük ki a nem áttelelő gumókat (kardvirág, dália), mossuk le őket, szárítsuk meg és tegyük el őket egy jól szellőző papírdobozban fagymentes, sötét helyre. Ültessünk nárcisz, tulipán, krókusz hagymákat a kert szélén. A rózsákat, hacsak nem betegek, ne most metsszük meg, várjuk ki vele a tavaszt. Most csak az elszáradt virágokat vágjuk le, mert azok nem túl dekoratívak.

+1. tipp: álljunk meg és élvezzük az ősz minden varázsát

Ne felejtsük el élvezni a nap utolsó sugarait, az ősz színes kavalkádját, a lehulló levelek hangját. Üljünk le, töltsünk a termoszból egy teát vagy kávét, hunyjuk be a szemünket és szívjuk magunkba az illatokat, hangokat. Őrizzük meg magunkban és vegyük majd elő, ha a fagyos téli fehérségben valami színes emlékre vágyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr143291944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása