A tavasszal idén is rengeteg salátát ültettem, persze a szokásos mángold mellett, illetve elültettem a tavalyról megmaradt cukorborsómat, amit akkor a valahogy megérkezni nem akaró jó idő miatt végül nem vetettem el. Idén a mángold nem lett akkora siker, mint múlt évben, bár nőni nő, meg szépnek szép, de valahogy kevés.

A tavaszi saláta termés az idén is remek lett, az olasz hagyományőrző vetőmagkeverékből kikelő varázslatos salátakavalkád sok-sok május végi, júniusi teraszi grillezést dobott fel színeivel és formáival. A mostani tavasz eléggé kedvezett a salátáknak, a későn jövő nagy meleg nem késztette őket korai felmagzásra, bár a ritkás eső miatt sok locsolást igényeltek. Ezen sokat segített az idei egyik beruházás, a földre fektetett locsoló szalag, ami három egymás mellett futó vízcsövecskét jelent, ami időnkét ki van lyukasztva, így a víz pici sugarakban spriccel felfelé. Az alábbi képen a szalag és a saláták is jól látszanak. 

Szintén igencsak szép karriert (meg gyakorlatilag a fél ágyást) futott be a cukorborsó (Oregon Sugar Snaps), ami leginkább natúr halak mellett, újkrumli és zsenge tavaszi répa társaságában került az asztalra. A rohamtempóban növekvő növényeken hamarosan megjelentek a fehér virágok és utána villámgyorsan maguk a borsótokok is, amiket még azélőtt kell leszedni, hogy a magok megerősödnének bennük. A lapos tokok varázslatosan zöldek, édesek és ropogósak.  

Később kellett ültetni, mint a normál zöldborsót (áprilisban), innentől gyorsan zajlottak az események. A növény mindenre felmászott és mindenen megkapaszkodott, ami útjába került, a legázászabb gaznak sem volt esélye sem ellene. Kártevővel sem futottam rajta össze, egy két csigát le kellett róla szedni, de azok szerintem csak eltévedtek, mert kárt nem tettek benne. Május végére, június elejére virágzott le, és mivel nem kell várni szinte semmit, hogy le lehessen szedni, így gyakorlatilag elég hamar átadta a helyét a következő jelentkezőnek a kerben. Mivel pillangós virágú, így jót tesz a talajnak és utána a komposztnak is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr603157608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása