Az elmúlt években általában igaz volt, hogy augusztus 20-a után az idő lassan őszbe fordult, és ezt nem szükségszerűen a hideg vagy az ólmos szürke felhők adták az ember tudomására, hanem sokkal inkább valami a levegőben, amit talán leginkább "az ősz illatának" lehetne nevezni. Valami megfoghatatlan nyugalom, ami egyszerre álmos és mégis ösztönző, egy kicsit már rozsdásan nyikorgó nekirugaszkodás az utolsó tennivalók elvégzéséhez a téli pihenő előtt.

Valamiért az idén sokkal halvánnyabban érzem ezt. Ott van most is, hallani a halkan ketyegő órát, érezni ősz anyó kedves, de figyelmeztető mosolyát, ami emlékezteti az embert arra, hogy sok az őszi tennivaló. Talán a meleg nappalok, talán a már-már ilyesztően száraz idő az, ami elaltatja az emberben az éberséget. Bent Pesten az irodában sokszor hallom, hogy lám-lám, nem akar véget érni a nyár. Pesten néha én is úgy érzem, tényleg nem. De amint a vonat hazafelé menet elhagyja az utolsó pesti állomást is, a kiürült napraforgótáblák visszazökkentik az embert a természet körforgásába, amitől a Város Szelleme oly nagyon szeretné megóvni.

Pedig az ősz itt van, és nem csak a hideg, csípős, ködös reggelek, a kíméletlenül rövidülő nappalok emlékeztetnek nap mint nap erre. A kiskert is mutatja, hogy vége már a nyárnak: hiába a meleg, már nem hoz új virágot sem a cukkíni, sem a paradicsom, lassan beérleli utolsó gyümölcseit mindkettő, de látszik már rajtuk, hogy inkább a kötelesség, mint az öröm hajtja őket. A gyümölcsfákon és az orgonán is lassan beérnek a rügyek, a vesszők. A játszótéren koppanva hull a vadgesztenye és habár még nem általános, de azért már fellelhető a lehulló, sárga, bordó falevél is.

Úgyhogy mégha nagyon nehezen vesszük is rá magunkat, kezdjünk neki a készülődésnek, nehogy a tél hirtelen ránkrontson és akkor kezdjünk el azon gondolkodni, hogy hol maradt az ősz?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr393262237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása