5+1 tipp hőség idejére

2012.06.21. 07:45

Itt a nyár, immáron tagadhatatlanul és habár a gyerekek nagyon jól érzik magukat a medencében pancsolva, a kiskert és a kertész számára a 32-35 °C bizony kihívás. Habár nem véletlenül nyáron nő/érik a legtöbb zöldség és gyümölcs, a gondoskoás nagyon fontos. Íme néhány ötlet arra, hogy hogyan tehetjük a növényeink számára is elfogadhatóvá az időszakot.

1. tipp: Locsoljunk bőségesen de ritkán

A legtöbb növény jobban szereti, ha nem minden nap kap egy kicsi-közepes adag vizet, hanem hetente kétszer egy nagyobb adaggal. Eszement forróság idején ez felfuthat akár heti három adagra is. Hacsak nem látjuk azt, hogy a növény sínylődik, ne változtassunk ezen a renden. Az, hogy a talaj felszíne száraz, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyökerek területén is az lenne.

2. tipp: Késő este vagy kora hajnalban locsoljunk

A locsolást akkorra időzítsük, amikor a nagy meleg már alábbhagyott, a levegő lehetőség szerint 20 °C körülre hült (ha lehül egyáltalán annyira). Igyekezzünk ne a leveleket, hanem a töveket locsolni. Ha nem lehet elkerülni a levelek locsolását, akkor úgy időzítsük a locsolást, hogy a levelek megszáradjanak, mire a perzselő nap közvetlenül rájuk süt.

DSC00597.JPG 

3. tipp: 1 kapálás = 2 locsolás

Bizony, sajnos akármennyire is szeretnénk elkerülni a nagy melegben a fizikai munkát, a kapálást nem lehet elhanyagolni. Nem csak a gyomok miatt kell ilyenkor kapálni, hanem azért is, mert a frissen/rendszeresen kapált föld vízvesztesége alacsonyabb. Ennek az az oka, hogy a háborítatlan talajban hajszálcsövecskék alakulnak ki, melyeken keresztül vidáman elpárolog a víz, míg ha megkapáljuk, akkor ezzel frissítjük a talaj szerkezetét. Kapálásnál figyeljünk arra, hogy a növények gyökerét, különösen azokét, melyek a felszínhez közel terülnek (pl. kukorica, paradicsom) meg ne sértsük.

4. tipp: Mulcsoljunk

Itt most nem a fenyőkéregre kell gondolni, amit a dísznövények alá teszünk, hanem sokkal inkább olyan talajtakarásról, ami segít csökkenteni a talaj párolgását. Erre a célra használhatunk pl. levágott lucernát, szalmát, fűnyesedéket. A mulcsolás akkor ér valamit, ha legalább 3-5 cm vastagon takarja a növény alatt a földet.

5. tipp: A raschel háló jó árnyékoló

Ha olyan növényeink vannak, amiket nagyon perzsel a nap, védhetjük őket raschel háló segítségével. Állítsunk fel paradicsomkarókat a védendő növények köré és a karók tetején terítsük szét a hálót. Figyeljünk arra, hogy ne legyen állandóan fent a háló, mivel az állandó árnyék nem minden növénynek jó (pl. a paradicsomnak védi a leveleit, de hátráltatja az érést).

+1 tipp: Magunkra is gondoljunk, ne csak a növényekre

Viseljünk könnyű, szellős ruhát (de zárt cipőt), olyan kalapot, ami a tarkót is védi és ha nem megy a munka a melegben, pihenjünk egy keveset az árnyékban. A kerti munkákat lehetőleg kora reggelre (7 óra előttre) időzítsük.

Mi is bőségesen igyunk a hőségben, mégpedig hűvös, de nem hideg vizet, vagy meleg koffeinmentes teát (menta, citromfű, rooibos). A víz pótolja a legjobban a vízveszteségünket, de ne igyunk jéghideg vizet, mert egyrészt a kertészkedés során kimelegedünk, másrészről pedig a szervezetet sokkolja, ha a nagy melegben hirtelen belülről lehül. A legjobb egy árnyékos helyen, esetleg földbe ásott gödörben tartott palack.

A meleg tea ivása egy árnyékos fa tövében éppen ezt a sokkolást előzi meg. Afrikában pl. a legnagyobb melegben nem jeges teát isznak, hanem forrót. Ugyanakkor a koffein kerülendő, mert feleslegesen pörgeti a szervezetet.

Ne igyunk cukros üdítőt és alkoholtartalmú italokat. A cukor nem oltja a szomjat, az alkohol pedig egyrészről legyengíti a szervezetet a meleg okozta stresszhatással szemben, másrészről pedig nem lehet vele vezetni. A kertben azonban számos baleset történhet, ami miatt orvoshoz kell fordulni, és akkor kocsiba kell tudni ülni. Az alkoholmentes sört is hagyjuk későbbre, elsősorban azért, mert csak hidegen jó, a hideg italt meg munka közben kerüljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr374599765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása