Itt a szeptember, ami - hiába a rekkenő meleg a nap közepén - egyre rövidülő nappalival és hosszú, elnyúló árnyékaival adja mindennek a tudtára, legyen az ember, állat vagy növény, hogy vége már a nyárnak, lassan vége a három hónapja kezdődött robogásnak. A cukkíni, paprika és paradicsom, akiket egyre jobban megvisel a reggeli hideg és a korai sötét, lassan elbúcsúzik az idei ágyástól és üres helyet hagy.

A kiskertes pedig érzi, hogy vétek lenne egy ilyen helyet kihasználatlanul hagyni. Persze a föld már töltődni, pihenni akar, így ilyenkor már olyan növényeken kell gondolkodni, melyek jótékonyan hatnak a környezetükre. De mit lehet, mit érdemes ilyenkor ültetni?

DSC00895.JPG

1. tipp: Spenótot

A spenót remek választás, de nem minden fajtája megfelelő. Kifejezetten olyat vagyünk, ami ősszel is vethető, mert habár az időjárási viszonyok hasonlóak, mint tavasszal, a nappalok pont fordítva váltakoznak és az egyre rövidülő nappalt sok spenót nem szereti. Ilyen ősszel is vethető fajta pl. a Matador. A spenót valódi gyógyír a lestrapált földnek, egyrészről beborítja a talajt, védi a széltől, másrészről gyökere értékes, a talajéletre jótékony hatással lévő anyagokat választ ki (ún. szaponinokat). És persze enni is remek.

2. tipp: Áttelelő borsót vagy lóbabot

Az áttelelő borsó vetése is mostanában van. Ez a borsó kihajt, pár centire megnő majd a telet végigdacolja (-20°C-ig bírja) és utána nagyon korán virágba borul és terem. Nem haragszik meg persze, ha kap egy kis szalmás/fóliás borítást télire, mert ha nincs hó, akkor nagyon hideg tud lenni. Mivel borsó, így pillangós virágú, azt pedig ugye mindenki tudja, mennyire fontosak a pillangósok a vetésforgóban. Emellett ismételten nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a talaj fedve és kötve van télire, így nem tudja a szél és az esetleges nagyobb csapadék tönkretenni. Ugyanakkor a borsó nem vesz ki túl sokat belőle, sőt inkább hozzáad.

Az áttelelő borsónál leírtak alkalmazandóak a lóbabnál is, a lóbab áttelel, pillangós, védi és táplálja a talajt, termése pedig kiváló fehérjeforrás és ízletes csemege. Még egy érv szól amellett, hogy lóbabot ültessünk: azt biztosan nem találunk sem a boltban, sem a piacon, mivel nálunk nem divat. Pedig párolva, áttörve, pici vajjal, frissen őrölt borssal és mentalevéllel fűszerezve bármely natúr vagy sülthús kiváló körete lehet.

3. tipp: Madársalátát

A madársaláta egyik azoknak a növényeknek, amik őszi vetésnél tavasszal először állnak készen a szedésre és így ideális megoldások az angolok által "hungry gap"-nek nevezett időszak átvészelésére (az az időszak március vége-április eleje táján, amikor az első vetés még nem terem, de a vitaminkészletek már lemerültek és az emberek már nagyon ki vannak éhezve a friss zöldre). Emellett a madársaláta remek vitamin és ásványi anyag forrás, igénytelen, könnyen termeszthető növény.

4. tipp: Hagymát

Nem minden féle hagymát lehet ilyenkor vetni, de ha április/májusban szeretnénk friss főzőhagymát vagy júniusban pórét enni, akkor annak most kell elvetni a magját. Ezeket magról vetjük, vagyis most nem a dughagymázás ideje van. Ha főzőhagymát szeretnénk, akkor válasszuk a Fertődi Ezüstfehéret, pórénak pedig a Tétényi Áttelelőt. Habár lehet őket közvetlenül a földbe is vetni, én nem ezt javaslom: vessük őket cserépbe, majd csírázás után náhány héttel, tehát kb. október közepén ültessük őket ki sorokba. A sorokat hagyjuk egymástól távolabb, mint szoktuk, mert tavasszal a sorok közé tudjuk vetni szintén sorokba a sárgarépát, amit így a hagyma megvéd majd a károsítóktól.

A hagyma kiültetésekor póré esetében egyesével, a fejesedő hagyma esetében pedig hármasával ültessük őket ki úgy, hogy lyukat fúrunk a földbe, abba tesszük a hagymát, de azt nem betemetjük, hanem vízzel felönjük, hogy a hagyma feje körül iszapolva legyen a föld. Ez segít majd, hogy a fejek könnyebben fejlődjenek.

A kis hagymák sem fognak megharagudni érte, ha szalmával védjük őket a durva fagyok ellen.

5. tipp: Áttelelő salátát

Ilyenkor kell elvetni azokat a salátákat, amik hidegben is jól fejlődnek, mint pl. a Meraviglia d'Inverno fajtát. Ezeket is érdemes palántázni. A néhány leveles palántákat megfelelő távolságra kitesszük (kb. 25×25-ös helyet adva, figyelve arra, hogy a tő ne kerüljön a talajszint alá, mert az gátolja a növekedést/fejesedést), majd szalmával vagy fóliával védjük őket a hidegtől. Figyeljünk arra, hogy a salátát hosszabb szárazabb időszakok esetén ilyenkor is kell locsolni valamelyest, mert a növekedése csak nagy hidegben áll le.

+1. tipp: Hónapos retket

A hónapos retek egyike azon növényeknek, amiket nagyon nehéz alkalmatlan időben elvetni. Ha a hőmérséklet eléri a 10-12 °C-t, akkor jó eséllyel lehet vetni. Itt is figyeljünk arra, hogy olyan fajtát válasszunk, ami őszi vetésre alkalmas (megintcsak a folyamatosan csökkenő hosszúságú nappalok miatt). Ha nagy hidegek jönnek, fóliával takarjuk. Fontos a rendszeres öntözés, ami segíti a gumók fejlődését és a kellemes, nem túl erős íz kialakulását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr174764561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2012.09.11. 07:28:04

Én a dughagymával próbálkozom majd az idén,láttam őszit.De kipróbálom a borsót,a salátát is!köszönöm a tippeket!
süti beállítások módosítása