5+1 tipp a szeptemberi vetésre
2012.09.10. 20:08
Itt a szeptember, ami - hiába a rekkenő meleg a nap közepén - egyre rövidülő nappalival és hosszú, elnyúló árnyékaival adja mindennek a tudtára, legyen az ember, állat vagy növény, hogy vége már a nyárnak, lassan vége a három hónapja kezdődött robogásnak. A cukkíni, paprika és paradicsom, akiket egyre jobban megvisel a reggeli hideg és a korai sötét, lassan elbúcsúzik az idei ágyástól és üres helyet hagy.
A kiskertes pedig érzi, hogy vétek lenne egy ilyen helyet kihasználatlanul hagyni. Persze a föld már töltődni, pihenni akar, így ilyenkor már olyan növényeken kell gondolkodni, melyek jótékonyan hatnak a környezetükre. De mit lehet, mit érdemes ilyenkor ültetni?
1. tipp: Spenótot
A spenót remek választás, de nem minden fajtája megfelelő. Kifejezetten olyat vagyünk, ami ősszel is vethető, mert habár az időjárási viszonyok hasonlóak, mint tavasszal, a nappalok pont fordítva váltakoznak és az egyre rövidülő nappalt sok spenót nem szereti. Ilyen ősszel is vethető fajta pl. a Matador. A spenót valódi gyógyír a lestrapált földnek, egyrészről beborítja a talajt, védi a széltől, másrészről gyökere értékes, a talajéletre jótékony hatással lévő anyagokat választ ki (ún. szaponinokat). És persze enni is remek.
2. tipp: Áttelelő borsót vagy lóbabot
Az áttelelő borsó vetése is mostanában van. Ez a borsó kihajt, pár centire megnő majd a telet végigdacolja (-20°C-ig bírja) és utána nagyon korán virágba borul és terem. Nem haragszik meg persze, ha kap egy kis szalmás/fóliás borítást télire, mert ha nincs hó, akkor nagyon hideg tud lenni. Mivel borsó, így pillangós virágú, azt pedig ugye mindenki tudja, mennyire fontosak a pillangósok a vetésforgóban. Emellett ismételten nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a talaj fedve és kötve van télire, így nem tudja a szél és az esetleges nagyobb csapadék tönkretenni. Ugyanakkor a borsó nem vesz ki túl sokat belőle, sőt inkább hozzáad.
Az áttelelő borsónál leírtak alkalmazandóak a lóbabnál is, a lóbab áttelel, pillangós, védi és táplálja a talajt, termése pedig kiváló fehérjeforrás és ízletes csemege. Még egy érv szól amellett, hogy lóbabot ültessünk: azt biztosan nem találunk sem a boltban, sem a piacon, mivel nálunk nem divat. Pedig párolva, áttörve, pici vajjal, frissen őrölt borssal és mentalevéllel fűszerezve bármely natúr vagy sülthús kiváló körete lehet.
3. tipp: Madársalátát
A madársaláta egyik azoknak a növényeknek, amik őszi vetésnél tavasszal először állnak készen a szedésre és így ideális megoldások az angolok által "hungry gap"-nek nevezett időszak átvészelésére (az az időszak március vége-április eleje táján, amikor az első vetés még nem terem, de a vitaminkészletek már lemerültek és az emberek már nagyon ki vannak éhezve a friss zöldre). Emellett a madársaláta remek vitamin és ásványi anyag forrás, igénytelen, könnyen termeszthető növény.
4. tipp: Hagymát
Nem minden féle hagymát lehet ilyenkor vetni, de ha április/májusban szeretnénk friss főzőhagymát vagy júniusban pórét enni, akkor annak most kell elvetni a magját. Ezeket magról vetjük, vagyis most nem a dughagymázás ideje van. Ha főzőhagymát szeretnénk, akkor válasszuk a Fertődi Ezüstfehéret, pórénak pedig a Tétényi Áttelelőt. Habár lehet őket közvetlenül a földbe is vetni, én nem ezt javaslom: vessük őket cserépbe, majd csírázás után náhány héttel, tehát kb. október közepén ültessük őket ki sorokba. A sorokat hagyjuk egymástól távolabb, mint szoktuk, mert tavasszal a sorok közé tudjuk vetni szintén sorokba a sárgarépát, amit így a hagyma megvéd majd a károsítóktól.
A hagyma kiültetésekor póré esetében egyesével, a fejesedő hagyma esetében pedig hármasával ültessük őket ki úgy, hogy lyukat fúrunk a földbe, abba tesszük a hagymát, de azt nem betemetjük, hanem vízzel felönjük, hogy a hagyma feje körül iszapolva legyen a föld. Ez segít majd, hogy a fejek könnyebben fejlődjenek.
A kis hagymák sem fognak megharagudni érte, ha szalmával védjük őket a durva fagyok ellen.
5. tipp: Áttelelő salátát
Ilyenkor kell elvetni azokat a salátákat, amik hidegben is jól fejlődnek, mint pl. a Meraviglia d'Inverno fajtát. Ezeket is érdemes palántázni. A néhány leveles palántákat megfelelő távolságra kitesszük (kb. 25×25-ös helyet adva, figyelve arra, hogy a tő ne kerüljön a talajszint alá, mert az gátolja a növekedést/fejesedést), majd szalmával vagy fóliával védjük őket a hidegtől. Figyeljünk arra, hogy a salátát hosszabb szárazabb időszakok esetén ilyenkor is kell locsolni valamelyest, mert a növekedése csak nagy hidegben áll le.
+1. tipp: Hónapos retket
A hónapos retek egyike azon növényeknek, amiket nagyon nehéz alkalmatlan időben elvetni. Ha a hőmérséklet eléri a 10-12 °C-t, akkor jó eséllyel lehet vetni. Itt is figyeljünk arra, hogy olyan fajtát válasszunk, ami őszi vetésre alkalmas (megintcsak a folyamatosan csökkenő hosszúságú nappalok miatt). Ha nagy hidegek jönnek, fóliával takarjuk. Fontos a rendszeres öntözés, ami segíti a gumók fejlődését és a kellemes, nem túl erős íz kialakulását.
Szerző: Kiskertes
1 komment
Címkék: spenót hagyma lóbab madársaláta biokert ritka zöldségek állandó rovat galambbegy saláta matador spenót fertődi ezüstfehér tétényi áttelelő meraviglia d inverno áttelelő borsó áttelelő saláta hónapos retek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.