Gondolatok 2011. végén

2011.12.28. 15:03

Visszatér a fény. Már decemer 28-a van, jó egy hét eltelt azóta, hogy a sötétség visszavonulót fújt és lassan de biztosan elkezdtek hosszabbodni a nappalok. Ma még ebből keveset veszünk észre, nagyon kell figyelni, hogy érezzük: ma is tovább volt világos, mint tegnap.

Decemberben az ember keresni kezdi a fényt. Keresi belül, az adventi/karácsonyi készülődéssel, és keresi a fizikai valóságban is: figyeli az ablakon át, hogyan, mikor süt ki a nap és ha teheti, megoldja magának, hogy kijusson egy kicsit. Feleségem mesélte, hogy fent Lappföldön, amikor hosszú hetek sötétsége után végre újra felbukkan rövid időre a Nap, az emberek kimennek az utcára, hgy egy percet se mulasszanak el belőle.

Lehet erre azt mondani, hogy "persze, mert az embernek mindig az kell, amit éppen nem kaphat meg, tessék elfogadni a természet rendjét, stb., stb..." De én azt hiszem, nagyon jól van ez így. Mert ez nem az örök elégedetlenkedés miatt van, hanem éppen ellene: a pillanatnyi váltás segít abban, hogy értékeljük azt, ami az adott időszakra egyébként általában jellemző. Épp úgy, ahogy a nyári ragyogásban értékeljük az árnyékot és az este megnyugtató sötétjét, úgy keressük télen a fényt. Épp úgy, ahogy egy családi összejövetelen vagy egy bulin kell egy szusszanásnyi egyedüllét a teraszon vagy az erkélyen, vagy ahogy jól esik egy elvonulós, urambocsá' telefonkikapcsolós nyaraláson (tudom, utópia...) egy délutáni mászkálás egy város utcáin.

Idén Karácsony első napján csodálatosan sütött a nap, langyos volt a levegő és egy nagy sétával igyekeztünk kiélvezni minden pillanatát. Csodálatos volt. Hiába súgta az ösztönöm, hogy "ej, hát nem jól van ez így a tél derekán", most valahogy nem érdekelt. Nagyon nem. Picit úgy éreztem, habár nem fehér a Karácsony, de ragyogó.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr223424078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása