Tervezés a kiskertben
2012.01.24. 09:10
Január vége van és ez a legtöbb ember számára, aki kiskertet gondoz egy dolgot jelent: nincs annyi napos ablakpárkány a világon, ami ilyenkor elég lenne a palántáknak. A "kényszeres ültetési szindróma", ami úgy vélem ilyenkor sokunkon felülkerekedik, egy igen nehezen kezelhető állapot, de mára azt hiszem, megtaláltam a mederben tartásának az egyik legjobb módszerét. A varázsszer: válasszunk jelmondatot! a jelmondat ugyanis tervezést von maga után, a tervezés pedig irányított palántázást.
Az én idei jelmondatom: "Na majd most!" Vannak zöldségek, ilyen a paprika, a padlizsán, a szárzeller és a póréhagyma, amiket évek óta szeretném, ha megteremnének a kiskertben, de valahogy nem sikerül. Úgy döntöttem, hogy ezekre idén különösen "rágyúrok" és mindent megteszek, hogy ideális kürülményekkel találkozzanak. Mellettük persze a szokásos zöldségek sem maradnak el, így lesz paradicsom, saláta, mángold és sárgarépa is.
Utánuk olvastam jó alaposan, beszereztem jónak gondolt magokat, tápokat, átalakítottam az ágyásokat. Persze mindez nem elég, a materiális körülmények mellett a növények gondoskodást és szeretetet is igényelnek, remélem, belőlük sem lesz hiány.
A tervek szerint az alábbiak kapnak helyet idén:
mángold: bright lights (Central Park)
padlizsán: Kecskeméti lila (Kertimag Réde)
paprika: kaliforniai piros (Mr. Fothergills, ezt ajándékba kaptam egy magazinhoz), sárga szív alakú (Afrodité, ezt itthon vettem a Bauhausban), hosszú zöld lombardiai (Franchi)
paradicsom: Gardeners' Delight (Mr. Fothergills, ezt is ajándékba kaptam), Kecskeméti 3 F1 (ZKI), Golden boy F1 (Franchi)
póréhagyma: Lyon 2 (Mr. Fothergills, ezt is ajándékba kaptam, korai, őszi betakarításra)
saláta: keverékek a Franchi-tól
sárgarépa: Jaune de Doubs (Central Park), Párizsi Piacos (ZKI)
szárzeller: zöldnyelű (Central Park)
Szerző: Kiskertes
7 komment
Címkék: saláta zöldség paradicsom paprika padlizsán póréhagyma szárzeller palánta kiskert mángold palántázás biokert póré zki ritka zöldségek franchi kertimag réde mr fothergills citromsárga répa kaliformiai paprika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zb74 2013.02.14. 15:48:43
Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.18. 09:32:14
A szárzellert (és a gumós zellert is) modulokba érdemes vetni mostanában, egészen picikbe (lehet tálcára és utána kitűzdelni, de annyira törékenyek, hogy nekem ott sok volt, ami utána nem eredt meg). A mag nagyon picike, így biztos, hogy egyelni kell majd, de ezen nem nagyon lehet segíteni. Ha már értelmes méretű, a végleges helyre kell ültetni. Szereti a jó talajt, a napfényt és a vizet, de nem a pangót. Kb. 25 cm-re ültesd őket. Sokáig nőnek, és ezalatt mindig biztosítani kell a jó körülményeket, a növekedés hónapokban mérhető csak, nem erről kell akciófilmet forgatni. Kb. két héttel azelőtt, hogy le akarod szedni, kartonpapírral tekerd körbe a szárat és kötözd össze, hogy halványodjon. Szedésnél a talaj fölött késsel vágd le, így még egyszer kihajt és a télen friss kis hajtásokat szedhetsz.
Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.18. 09:33:54
Zb74 2013.02.19. 19:21:20
Némiképp problémás lehet, hogy a telken alapvetően homoktalaj van, és nem is tudunk mindennap kijárni öntözni... hmmm.
A halványítás csak esztétikai szempontból fontos, vagy az ízére is hatással van?
Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.20. 16:17:24
Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.20. 16:19:08
A halványítás nem csak esztétika miatt fontos, az ízt és a szár keménységét is befolyásolja. A halványított szárak zsengébbek, kevésbé kesernyések.