Tervezés a kiskertben

2012.01.24. 09:10

Január vége van és ez a legtöbb ember számára, aki kiskertet gondoz egy dolgot jelent: nincs annyi napos ablakpárkány a világon, ami ilyenkor elég lenne a palántáknak. A "kényszeres ültetési szindróma", ami úgy vélem ilyenkor sokunkon felülkerekedik, egy igen nehezen kezelhető állapot, de mára azt hiszem, megtaláltam a mederben tartásának az egyik legjobb módszerét. A varázsszer: válasszunk jelmondatot! a jelmondat ugyanis tervezést von maga után, a tervezés pedig irányított palántázást.

Az én idei jelmondatom: "Na majd most!" Vannak zöldségek, ilyen a paprika, a padlizsán, a szárzeller és a póréhagyma, amiket évek óta szeretném, ha megteremnének a kiskertben, de valahogy nem sikerül. Úgy döntöttem, hogy ezekre idén különösen "rágyúrok" és mindent megteszek, hogy ideális kürülményekkel találkozzanak. Mellettük persze a szokásos zöldségek sem maradnak el, így lesz paradicsom, saláta, mángold és sárgarépa is.

Utánuk olvastam jó alaposan, beszereztem jónak gondolt magokat, tápokat, átalakítottam az ágyásokat. Persze mindez nem elég, a materiális körülmények mellett a növények gondoskodást és szeretetet is igényelnek, remélem, belőlük sem lesz hiány.

A tervek szerint az alábbiak kapnak helyet idén:

mángold: bright lights (Central Park)

padlizsán: Kecskeméti lila (Kertimag Réde)

paprika: kaliforniai piros (Mr. Fothergills, ezt ajándékba kaptam egy magazinhoz), sárga szív alakú (Afrodité, ezt itthon vettem a Bauhausban), hosszú zöld lombardiai (Franchi)

paradicsom: Gardeners' Delight (Mr. Fothergills, ezt is ajándékba kaptam), Kecskeméti 3 F1 (ZKI), Golden boy F1 (Franchi) 

póréhagyma: Lyon 2 (Mr. Fothergills, ezt is ajándékba kaptam, korai, őszi betakarításra)

saláta: keverékek a Franchi-tól

sárgarépa: Jaune de Doubs (Central Park), Párizsi Piacos (ZKI)

szárzeller: zöldnyelű (Central Park)

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantakiskertben.blog.hu/api/trackback/id/tr833743111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2013.02.14. 15:48:43

Szia, a szárzeller termesztéséről tudnál egy kicsit bővebben írni? Boltban nagyon drága, így arra gondoltam, a telken lehetne termeszteni idén. Köszi!

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.18. 09:32:14

Most csak röviden, mert éppen aktuális, de majd később lesz róla külön bejegyzés is.
A szárzellert (és a gumós zellert is) modulokba érdemes vetni mostanában, egészen picikbe (lehet tálcára és utána kitűzdelni, de annyira törékenyek, hogy nekem ott sok volt, ami utána nem eredt meg). A mag nagyon picike, így biztos, hogy egyelni kell majd, de ezen nem nagyon lehet segíteni. Ha már értelmes méretű, a végleges helyre kell ültetni. Szereti a jó talajt, a napfényt és a vizet, de nem a pangót. Kb. 25 cm-re ültesd őket. Sokáig nőnek, és ezalatt mindig biztosítani kell a jó körülményeket, a növekedés hónapokban mérhető csak, nem erről kell akciófilmet forgatni. Kb. két héttel azelőtt, hogy le akarod szedni, kartonpapírral tekerd körbe a szárat és kötözd össze, hogy halványodjon. Szedésnél a talaj fölött késsel vágd le, így még egyszer kihajt és a télen friss kis hajtásokat szedhetsz.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.18. 09:33:54

Jaj, lemaradt, hogy fényre csírázik a magja, vagyis nem szabad takarni, és folyamatosan érdemes permezetni, hogy ki ne száradjon.

Zb74 2013.02.19. 19:21:20

Köszönöm!

Némiképp problémás lehet, hogy a telken alapvetően homoktalaj van, és nem is tudunk mindennap kijárni öntözni... hmmm.

A halványítás csak esztétikai szempontból fontos, vagy az ízére is hatással van?

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.20. 16:17:24

A homokos talajon lehet "helyi" kezelést alkalmazni, az ágyásba be kell ásni 10 m2-nként egy zsák szarvasmarha trágyát. Csak lazán, nem mélyre. Javítja a talaj szerkezetét, nehezebben szárad ki. A rendszeres öntözés hiánya miatt kialakuló vízhiányt lehet orvosolni, ha a tövek mellé egy levágott végű félliteres üdítős palackot ásunk be félig, esetleg egy 20 cm-es perforált dréncsődarabot. Ebbe sok vizet töltünk, ez pedig néhány napon át adagol.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2013.02.20. 16:19:08

A palackot szájával lefelé ássuk be.

A halványítás nem csak esztétika miatt fontos, az ízt és a szár keménységét is befolyásolja. A halványított szárak zsengébbek, kevésbé kesernyések.
süti beállítások módosítása